NavMenu

12 vesti i priča koje su obeležile 12 meseci u 2009. godini – po čitanosti na "eKapiji"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.01.2010. 14:18
Komentari
Podeli

Čudna je bila ova 2009. godina, nedvosmisleno krizna, privredno prilično depresivna, a opet, kada se pogledaju najčitaniji tekstovi na "eKapiji", sa mnogo investicionih priča i investicione hrabrosti. Ili su, možda, investitori, bili samo "uhapšenici" svojih investicija, započetih u 2008. godini?

Lepše je verovati da su ove priče ipak bile inicirane privrednim optimizmom, vezane i za približavanje Srbije Evropskoj uniji, ali i saradnji sa Rusijom, usvajanju brojnih zakona koji mangupe jasno obeležavaju kao mangupe, a korektne ljude podržavaju u tome da se dalje razvijaju, na svojoj viziji, pameti i hrabrosti, zapošljavajući druge ljude i upošljavajući druga preduzeća.

Nadamo se da će 2010. godina još više biti okrenuta ovim pozitivnim trendovima.

Da pogledamo koji su bili najčitaniji tekstovi u 2009. godini, po mesecima.

J A N U A R 2009

MULTICON inženjering projektuje "Holiday Inn" hotel u Kragujevcu

Kriza je ozbiljno počela da plaši ljude u trećem kvartalu 2008. godine, privrednici su bili u dilemi - da li se "Fiat" povukao/nije povukao iz Kragujevca. Optimisti, koji su, (kako ovih dana vidimo) bili u pravu, želeli su da se ozbiljno pripreme za dane posle prvog "kriznog" šoka, pa su nastavili da rade na svim važnim detaljima budućeg skladnog braka Kragujevca i "Fiata". Tako je započet rad na projektovanju hotela "Holiday Inn" kod jezera Bubanj u Kragujevcu.

F E B R U A R 2009

Otvoren izložbeno-prodajni prostor "Kompresor" na Dorćolu - opremanje kancelarije i stana na jednom mestu

Četiri hrabre dame, (Vesna Ječmenica, Dragana Zeljković, Divna Minić i Milka Tomić-Perović), frontmeni (tačnije- frontmenke) kompanija "Nitea", "Haus", "Kare" i "Micros Group" otvorile su polovinom februara izložbeno-prodajni poslovni prostor "Kompresor" u Ulici Žorža Klemansoa 19 u Beogradu. Ovaj atraktivni prostor je nastao novim arhitektonskim unošenjem duše u nekadašnju halu za popravku vozila auto kuće "Kompresor", u čiju rekonstrukciju su pomenute kompanije uložile značajna sredstva i iznajmile je na 10 godina.

M A R T 2009

SIEPA daje bespovratna sredstva za investicije - uslov za dobijanje novca zapošljavanje novih radnika

Svako čudo za tri dana, kriza se već udomila u svakodnevni život, a privreda je reagovala tako što je rekla sebi da će kriza potrajati, a da treba raditi. Država se oporavila od prvog šoka i započela projekte kao što su "staro za novo", "prva šansa"… Ovim akcijama se priključila i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA), koja je objavila javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za investicije koje omogućavaju zapošljavanje novih radnika. Novac je bio namenjen za investicije u proizvodnju i usluge koje se mogu izvoziti i za ulaganja u istraživanje i razvoj.

A P R I L 2009

Otvaranje najvećeg tržnog centra u regionu - "Ušće Shopping Center" na 130.000 m2

Na prelazu iz marta u april izuzetnu pažnju je izazvalo otvaranje najvećeg tržnog centra u regionu, pod nazivom "Ušće Shopping Center", površine 130.000 m2, u koji je uloženo 150 mil EUR, a ovu veliku investiciju realizovala je kompanija "MPC Properties", nastala kao produkt zajedničkog ulaganja beogradske kompanije "MPC Holding" i američke "Merrill Lynch".

M A J 2009

"Italian mall" - prvi outlet tržni centar u Surčinu

Početak maja je obeležila jedna ne toliko finansijski koliko konceptaulno velika investicija, reklo bi se, investicija nemenjena ženskom delu publike, onom koji ne sastavlja kraj s krajem. Žene Beograda su otkrile ovo malo tekstilno-obućarsko carstvo, a prethodno su ga morale po Interenetu tražiti, pa je tako ovo postala najčitanija priča meseca maja.

J U N 2009

Projektovanje hotela "Ruža vetrova" - do kraja juna 2010. na Zlatiboru centar za zdrav život

Možda je čitanost ovog dokumenta vezana za približavanje letnjih godišnjih odmora i brigu – kako skinuti višak kilograma. Sve u svemu, na ovaj kutak zdravog života će se još malo čekati, bar do letnjih odmora 2010. godine. Da li će u ovoj dobroj ideji preživeti i najavljeni koncept vegeterijanstva - videćemo, jer za naše ljude, zdrav život se deklarativno opšte podržava, ali bezmesni zdrav život? Čast izuzecima.

J U L 2009

Skupo zemljište prepreka za kompaniju "Ikea"

Što bi se reklo – čekajući Godoa. "Ikea" dolazi, "Ikea ne dolazi", "Ikea" ovako dolazi, "Ikea" ne dolazi, ali ipak dolazi. Nadamo se da će se naći dobar model i da će Srbija biti važna tačka na karti jedne takve imperije kao što je "Ikea".

A V G U S T 2009

Life DESIGN Hotel u Beogradu – Enjoy Life!

Avgust nije obeležio neki morski, jezerski ili planinski hotel, već novootvoreni hotel u centru Beograda, u Balkanskoj ulici. Dobar, maštovito osmišljen hotel!

S E P T E M B A R 2009

"Mercator" se sprema da preuzme "Delta Maxi"?

Kao malopre "Ikea" dolazi/"Ikea" ne dolazi, tako poslednjih godina čitamo kako čas "Mercator" kupuje deo imperije "Delta", čas "Delta" uzvraća istom merom. Ne znamo kod koga je loptica trenutno, ovo je bilo stanje u septembru, a odmah su (tada) usledili demanti. Španska serija se nastavlja.

O K T O B A R 2009

Austrijska "Kika" otvara robnu kuću u Beogradu 26. novembra - investicija vredna oko 30 mil EUR

Nije stigla švedska "Ikea", ali je stigla austrijska "Kika". Tu, pored "Merkura" na Bežanijskoj kosi, osvanula je nova mentalna tačka koju ćete posećivati kada budete kupovali nameštaj i ostalu galanteriju. Nećete naći mnogo jeftinog nameštaja, ali lepog i maštovitog – svakako.

N O V E M B A R 2009

Završena izgradnja prvog "Mr.Bricolage" objekta u Srbiji - u centar u Nišu uloženo 9 mil EUR

Nastavila se jesenja ofanziva otvaranja tržnih centara. Francuski "Mr. Bricolage" je obradovao Nišlije, a najavio iznenađenja Beograđanima i Novosađanima. Dakle, karte još uvek nisu podeljene u zemlji Srbiji…


D E C E M B A R 2009

Primena Zakona o bezbednosti saobraćaja od 11. decembra - koliko će vas koštati koja greška?

A onda je, pred Novu godinu, došla veća briga za dnevni život i pažnja vozačke populacije Srbije se preusemerila na buduće kaznene poene, nealkoholisanje, vezivanje sigurnosnog pojasa, sportsko-rasprostranjeno prolaženje kroz crveno na raskrsnici, preticanje s desne strane, korišćenje žute trake da bi se pre stiglo do željene destinacije pre naivnih koji žutu traku nisu koristili, vožnja bez svetla, huliganstvo za volanom – sve te "romantične" navike, koje će od sada Saobraćajna policija poprilično kažnjavati.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve

Poslovne šanse

Vidi sve

28.03.2024.  |  Građevina

U planu izgradnja groblja u Varni kod Šapca

28.03.2024.  |  Energija

Grad Novi Sad traži firmu za izradu programa i plana energetske efikasnosti za naredne godine

28.03.2024..  |  Energija

28.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U okolini Žagubice ulaže se u turističke kapacitete - Planira se gradnja apartmana

28.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

28.03.2024.  |  Građevina

Kompanije iz Srbije mogle bi da učestvuju u obnovi infrastrukture i privrede Malavija posle poplava

28.03.2024.  |  Građevina

28.03.2024.  |  Agro, Građevina

Beo zoo vrt raspisao tender za rekonstrukciju dela krova, enterijera, fasade i dvorišta objekta za slonove

28.03.2024.  |  Agro, Građevina

27.03.2024.  |  Agro

Prodaje se klanica Big Bull Foods iz okoline Subotice

27.03.2024.  |  Agro

Izdvajamo još...

Rubrike za dalje čitanje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.