NavMenu

Firme zbog epidemije deo proizvodnje usmerile na izradu zaštitne opreme - Novitet iz okoline Aleksinca šije maske, mantile, kombinezone...

Izvor: Tanjug Nedelja, 05.04.2020. 15:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Macau Photo Agency)Ilustracija
Od izbijanja pandemije kompanije u svetu, ali i u Srbiji, potpuno su ili delimično izmenile svoju proizvodnju i kapacitete usmerili na izradu novih proizvoda.

Najviše je zastupljena proizvodnja zaštitnih maski, odela, respiratora i dezinfekcionih sredstava, kako bi opstali u periodu dok traje globalna epidemija.

Tekstilci u Srbiji su tako sa radnih i zaštitnih uniformi veliki deo svoje proizvodnje prebacili na izradu zaštitnih maski, dok su pojedine firme za proizvodnju alkoholnih pića deo resursa namenili pravljenju medicinskog alkohola za dezinfekciju.

U Žitkovcu, varo[ici kraj Aleksinca koja broji nešto više od dve hiljade žitelja, porodično preduzeće za izradu tekstilnih proizvoda Novitet, polovinu trenutnog poslovanja preusmerilo je za izradu zaštitnih maski, mantila, kombinezona, kapa i kaljača.

- Jedna polovina proizvodnje sada radi zaštitne maske a druga zaštitne kombinezone, mantile, kape i kaljače - navodi zamenik direktora ovog preduzeća Slavica Stoilović.

Kako kaže, trenutno im je najveći problem kako doći do neophodnog repromaterijala.

Zainteresovanih kupaca ima, kaže ona, ali zbog toga što repromaterijal više ne mogu da dopreme iz Turske ili Kine, odgovaraju na porudžbine samo u onoj količini za koju mogu da garantuju da će je proizvesti.

Ova firma danas dnevno može da napravi od 6.000 do 8.000 jednokratnih zaštitnih maski koje, kao i drugu zaštitnu opremu, isporučuju medicinskim ustanovama, domovima zdravlja, apotekama, domovima za stara lica...

Uz pomoć Privredne komore Srbije orijentisali su deo proizvodnje i ka Galenici za koju uslužno šiju jednokratne medicinske maske.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.