NavMenu

Sportifico - LinkedIn za fudbalerke, fudbalere i trenere, koji koristi i Dejan Stanković (VIDEO)

Izvor: eKapija Petak, 03.04.2020. 13:48
Komentari
Podeli
(Foto: Bplanet/shutterstock.com)
Ideja o Sportifico mreži, koju mnogi nazivaju Facebook-om za sportiste, a ipak je bliža fudbalskom LinkedIn-u, realizovana je 2016. godine. Rodila se u glavi jednog golmana mnogo ranije. Miloš Erić bio je čuvar mreže nekoliko beogradskih klubova i mlađih kategorija reprezentacije, a onda je morao da bira između fudbala i fakulteta. Odlučio je da studira kako bi uradio nešto veliko za fudbal.

- Sportifico je sve ono što je njemu nedostajalo kao mladom fudbaleru: lična statistika i profesionalni sportski CV, sigurna zajedinica u kojoj ima priliku da se povezuje i razmenjuje iskustva sa drugim igračima, svakodnevni saveti licenciranog trenera za lični psihofizički napredak, prilika da zahvaljujući svojim rezultatima dobije medijsku promociju i nagradu za uloženi trud - kaže za eKapiju Aleksandra Stojković, zadužena za razvoj poslovanja kompanije.

Prestižni magazin Entrepreneur ovu platformu uvrstio je u top šest platformi koje menjaju način na koji svet komunicira, a na spisku Sportifico je bio jedina sportska platforma.

Korisnici Sportifica u najvećem procentu dele svoje rezultate sa utakmica uz ličnu statistiku i tako automatski grade sportski CV, a uz to se povezuju sa onima sa kojima imaju slična interesovanja.

- Proces prijave na Sportifico je takav da bez potvrde da se zaista bavite fudbalom (licenca, registracija, fotografija sa terena i slično) ne možete da pristupite platformi. To uliva dodatno poverenje svim našim članovima i sigurni su da kada pristupe Sportifico mreži, nalaze se u zajednici gde svi dele njihovo interesovanje i ljubav prema fudbalu. Od kako postojimo, rodila su se mnoga prijateljstva i sportske saradnje preko naše platforme i to je za nas veliki uspeh - kaže Aleksandra.

Sportifico je dostupan u Android, iOS i web verziji, tako da svaki korisnik može vrlo lako da pristupi platformi koju god uređaj koristio.

Trenutno je na mreži registrovano oko 15.000 fudbalera, fudbalerki i fudbalskih trenera većinom iz Srbije i zemalja našeg regiona. To su uglavnom perspektivni igrači i igračice uzrasta 13-18 godina.

- Posebno smo ponosni na činjenicu da oko 30% članova na mreži čine fudbalerke i posebnu pažnju posvećujemo upravo njima - naglašava Stojkovićeva.

Sportifico koriste i profesionalci, a sagovornica posebno ističe našeg legendarnog fudbalera i trenutnog šefa stručnog štaba Crvene zvezde, Dejana Stankovića:

- Sa njim imamo sjajnu saradnju, koja je počela sa prvom sezonom njegovog fudbalskog kampa Deki5 kada smo shvatili da imamo istu misij: da pomognemo mladim fudbalerima. On na terenu, a mi onlajn.

Takmičenje za Tim sezone

Već tri godine zaredom, a dve godine u saradnji sa Adidasom, na leto organizuju takmičenje za Tim sezone. Na osnovu svojih rezultata, članovi mreže prikupljaju aplauze (reakcija poput lajka na Facebook-u) i bore se da uđu u idealni tim, osvoje Adidas opremu i medijsku promociju.

- U prvom izdanju takmičenja bilo je preko 100.000 aplauza i idealan tim sastojao se od 10 fudbalera i jedne fudbalerke. U drugoj godini pobednički tim imao je skoro 300.000 aplauza i čilo ga je šest devojaka i pet momaka dok smo prošle godine stigli do brojke od skoro pola miliona aplauza, a u timu se našlo pet igračica i šest igrača - kaže Aleksandra Stojković.


Razvoj nove platforme

Od prošle godine rade i na razvoju nove platforme, koja će biti isključivo namenjena fudbalerkama.

- Shvatili smo da je to tržište u razvoju, a mi na tome radimo od samog početka. Iako je u muškom fudbalu velika koncentracija novca, kada su fudbalerke u pitanju tek nešto manje od 2% njih zapravo zarađuje za život igrajući fudbal. To je brojka koja se mora promeniti kako bi ženski fudbal napredovao, a mi imamo rešenje. Sa tom idejom pobedili smo u prvom izdanju Colosseum Sports Tech programa koji Naučno-tehnološki park organizuje sa izraelskim partnerima i tako smo dobili priliku da na globalnom samitu tehnologije u sportu u Tel Avivu "pičujemo" (usmeno predstavimo) svoje rešenje pred najvećim igračima u sportskoj industriji - objašnjava sagovornica.

Navodi i da je Sportifico inicijator osnivanja Regionalne ženske lige, koja će uključivati najbolje klubove u ovom delu Evrope, učesnike Lige šampiona, a značaj te inicijative prepoznat je od strane krovne organizacije evropskog fudbala UEFA.

- Krajnji cilj jeste da Sportifico bude ekvivalent svetskoj fudbalskoj sceni onlajn. Naravno, svesni smo da je put ka tom cilju dug i trnovit i zato idemo korak po korak. Radimo, kako sa domaćim, tako i sa izraelskim, američkim i nemačkim akseleratorima i stručnjacima za "sport tech" kako bismo platformu pripremili najpre za izlazak na evropsko tržište. A uspeh na evropskom tržištu značio bi i odskočnu dasku za svetsko tržište - zaključuje Aleksandra Stojković.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.