NavMenu

Srbija u 2019. po količini izvoza višanja prva u svetu, ne i po vrednosti

Izvor: Makroekonomija.org Petak, 03.04.2020. 10:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Couleur)Ilustracija
Srbija je u 2019. godini izvezla 14.252 tone višanja, što je najveća količina u svetskoj trgovini. Mađarska je prodala 10.322 tone, Poljska 5.210 tona, pa slede SAD sa 3.176 tona.

Srbija je imala tek četvrtu vrednost izvoza, nakon SAD, Kanade i Mađarske, jer prve dve prodaju višnje po 10 puta većoj ceni, Mađarska za oko 50% većoj, a prosečna izvozna cena iz Srbije bila je oko 70 dinara po kilogramu (570 EUR po toni).

Osim Mađarske, od zemalja sa kojima se graničimo višnje se izvoze i iz Hrvatske i Bugarske, ali po mnogo manjim vrednostima i količinama.

Srbija je bila u mogućnosti da proda najveću količinu višanja zahvaljujući izvozu u Rusiju koji je od 2012. godine povećan 6,2 puta. U vreme poljoprivrednog popisa tri petine vrednosti izvoza išlo je u Nemačku, ali je od tada vrednost smanjena za dve petine. Višnje se izvoze još u BiH, Austriju, Mađarsku, Italiju i Rumuniju i još u pet zemalja za manje od 100.000 EUR po zemlji.

Najveći deo pod višnjama, u vreme poljoprivrednog popisa, nalazio se u Južnoj i Istočnoj Srbiji (70%), zatim u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (13,8%), Vojvodini (11%) a najmanje u Beogradu (5,3%).

Toplička, Nišavska i Jablanička oblast dovoljne su da se objasni više od polovine ukupnih površina pod višnjama, a četvrta je Zaječarska oblast, pa slede oblasti u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji i u Vojvodini.

Prokuplje, Merošina, Leskovac i Knjaževac objašnjavaju gotovo polovinu svih površina, a nakon njih slede Šabac, Grocka, Smederevska Palanka i Inđija.

Kaluđerica u opštini Grocka imala je najveće površine pod višnjama ispred Novog Karlovca u opštini Inđija. Vučje u Leskovcu je treće, Rivica u opštini Irig četvrta, a Resinac u opštini Prokuplje na petom mestu.

Prema podacima RZS-a u 2019. godini je proizvedeno 97.000 tona višanja i rod je bio smanjen za četvrtinu u odnosu na 2018.

Prema statistikama FAO višnje su bile na 18. mestu prema vrednosti proizvodnje u Srbiji sa 128 mil USD, iza paradajza (132 mil USD) a ispred malina (127 mil USD).

Prema istom izvoru, Srbija je bila šesti proizvođač višanja u svetu, nakon Rusije, Ukrajine, Poljske, Turske i SAD. Rusija je, uprkos činjenici da je najveći proizvođač višanja u svetu, direktno pomogla proizvodnji višanja u Srbiji kroz uvoz iz naše zemlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.