NavMenu

Inovacija kompanije Corten Art - Prvi dezinfekcioni tuneli očekuju se krajem prve nedelje aprila (VIDEO)

Izvor: eKapija Sreda, 01.04.2020. 12:49
Komentari
Podeli
(Princip rada dezinfekcionog tunela) Istraživači su otkrili da se koronavirusi mogu neutralizovati u roku od jedne minute ako se površine dezinfikuju sa 62-71 postotnim alkoholom, vodonik peroksidom od 0,5% ili kućnim izbeljivačem koji sadrži 0,1% natrijum hipohlorita.

U cilju zaštite i suzbijanju efekta pandemije covid-19, potrebno je vršiti dezinfekciju kontaminiranih površina koje su u direktnom kontaktu sa potencijalno obolelim.

Dezinfekcije kontaminiranih površina na otvorenom, a naročito u velikim gradovima, su skupe i zahtevaju veliki broj radnika i mehanizacije koji će biti angažovani u procesu.

Kompanija Corten Art razvila je dezinfekcioni tunel koji je lake konstrukcije od nerđajućeg čelika i opremljen je atomizerima (mlaznicama) koji dezinfekciono sredstvo raspršuju u mikro kapljice.

- Sistem ima mnogo prednosti, ističući drastično smanjenje potrošnje vode i dezinfekcijskih sredstava, čak 15 puta u poređenju sa tradicionalnim sistemom dezinfekcije. Atomizeri garantuju ravnomernu raspodelu dezinfekcijskog sredstva po površini koja se tretira, istovremeno minimizirajući ulazak vlage u odeću i obuću. Nakon prolaska kroz dezinfekcioni runel ili kabinu, korisnik je siguran da je potencijalna kontaminacija virusom otklonjena i da bezbedno može da nastavi sa svojim aktivnostima - kaže za eKapiju jedan od vlasnika kompanije, Bojan Lolić.

Uz pomoć podizvođača moglo bi da se proizvodi 500 tunela mesečno

Ova kompanija je za svoj projekt dobila podršku Fonda za inovacionu delatnost. Sagovornik objašnjava da će Corten Art razviti modularnu konstrukciju od hiruškog čelika sastavljenu zavrtanjskom vezom sa komponentama domaće proizvodnje i komponentama koje su lako dostupne uz automatizovan proces dezinfekcije.

- To omogućava angažovanje velikog broja podizvođača uz minimalni nadzor u procesu izrade. Trenutni proizvodni kapaciteti Corten Arta su do 50 dezinfekcionih tunela mesečno. Angažovanjem podizvođača, broj izrađenih tunela može biti desetostruko veći – ističe.

Prvi dezinfekcioni tuneli očekuju se krajem prve nedelje aprila. Osim same izrade, neophodno je pripremiti i prateću dokumentaciju kako bi se u što kraćem periodu uradila sertifikacija proizvoda. Kako dodaje Lolić, ona je neophodna kako bi se proizvod bezbedno pustio na tržište.

- Dezinfekcioni tuneli će se koristiti na prometnim lokacijama. Namenjeni su svima koji su u kontaktu sa potencijalnim prenosiocima virusa. Dezinfekcioni tuneli su primenljivi za bolnice, firme sa većim brojem zaposlenih radnika, tržnice, super markete, tržne centre, škole, fakultete i slično – dodaje sagovornik.

Novi gorionik na bioetanol

Corten Art je kompanija iz Šapca. Njihovu delatnost čini lasersko sečenje limova i cevi, savijanje na presi i na valjcima, kao i TIG, MIG/MAG zavarivanje i proizvodi i poluproizvodi.

Između ostalog, razvili su novi gorionik na bioetanol, čija je patentna dokumentacija u pripremi. Kako Lolić objašnjava, primena takvih gorionika je kod bioetanol kamina koji se, osim u dekorativne svrhe, mogu koristiti za dogrevanje prostorija. Završetak realizacije projeta razvoja novog tipa bioetanol kamina je planiran za decembar 2020.

- U ovom trenutku možda zvuči pretenciozno, ali Corten Art inovacije će se razvijati u oblastima čiste, obnovljive energije i inteligentnih energetskih rešenja. Corten Art članovi istraživačkog tima radićena razvoju novih tehnologija i razvoju čiste energije, "energija u gas", gde će se umesto do sada korišćenih fosilnih goriva proizvoditi jeftini "zeleni" vodonik iz obnovljivih izvora – otkriva Bojan Lolić.

Aleksandra Kekić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.