NavMenu

Kapitalni projekti u Boru - Do 2022. u planu novi rudnici, fabrike, obilaznica, vetropark...

Izvor: solarismediabor.rs Ponedeljak, 30.03.2020. 17:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dalton Dingelstad/shutterstock.com)Ilustracija
Skupština Grada Bora prihvatila je 9. marta, Plan kapitalnih investicija za period 2020 – 2022. Reč je o projektima iz oblasti privrede, infrastrukture, zaštite životne sredine, obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta i rekreacije, rekao je gradonačelnik Aleksandar Milikić.

U prvom planu su investicije i projekti kompanije Serbia Zijin Bor Copper doo i Zijin Rakita.

Krajem februara Zikin je zvanično objavio idejno rešenje Projekta za povećanje kapaciteta topioničkog bakra. Predviđeno je da se sa sadašnjih projektovanih oko 80.000 tona godišnje proizvodnja poveća na 150.000 tona sa dodatnom mogućnošću na 200.000 tona katodnog bakra.

U otvaranje rudnika Čukaru Peki u startu je uloženo 500 mil USD, dok će Zijin u bivši RTB sa Majdanpekom investirati 1 mlrd i 260 mil USD. Samo u 2020. godini ukupna ulaganja kineske kompanije iznosiće 800 mil USD. Projekti vezani za RTB, prema ranijim izjavama zvaničnika, trebalo bi da se završe najkasnije za dve godine, dok je početak proizvodnje u rudokopu Čukaru Peki planiran za sredinu iduće, 2021. godine.

Planom kapitalnih investicija Grada Bora ove i naredne dve godie, između ostalog, biće potpuno rekonstruisan i adaptiran objekat bolnice (početak radova u septembru ove godine, investicija oko 10 mil EUR), započeće izrada projektne dokumentacije, studija i idejnih rešenja ili gradnje dve topalne na biomasu i solarnu energiju, fabrike otpadnih voda u slivu Borske reke, gradske putne obilzanice, vetroparka na Crnom vrhu, rekonstrukcija vodovodnog sistema, te gradnja vodovodnih mreža u nekoliko sela, prenstveno u Zlotu, Gornjanu, Metovnici i Bučju, seoskih puteva i gradskih ulica, akva parka, fudbalskog stadiona. Značajni su i radovi u Sportskom centru na bazenima i u halama, kao i izgradnja savremenog strelišta (projekat je pri kraju, završetak radova za godinu dana), vodosnabdevanja i kanalizacije na Borskom jezeru, adaptacije i obnove objekata Predškolske ustanove "Bambi", rekonstrukcija školskih zgrada u četiri osnovne i srednjoj Elektromašinskoj školi.

Očekuje se i brzo otvaranje prvog evropskog vrtića u NGC-u i uređenje Stola i Savače, kao i konačno rešavanje sudbine Kapije Bora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.