NavMenu

Paket mera podrške za privredu i građane vredan 5 mlrd EUR

Izvor: Tanjug/Beta Ponedeljak, 30.03.2020. 08:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/moerschy)Ilustracija
Detaljan paket mera podrške za privredu i građane, kako bi lakše prebrodili krizu izazvanu svetskom pandemijom koronavirusa, biće predstavljen sutra (31. mart 2020.)

Ovaj svojevrsni pojas za spasavanje ekonomske egzistencije ljudi, velikih i malih preduzeća i poljoprivredne proizvodnje, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio gostujući sinoć na TV Prva, vredan je 5 mlrd EUR.

- Tri su načina finasiranja koja su predviđena kao pomoć privredi i to je novac iz unutrašnjih rezervi, zaduživanje na domaćem tržištu hartija od vrednosti i zaduživanje na međunarodnom tržištu - rekao je Vućić.

Nagovestio je neke od mera iz najavljenog paketa, među kojima su pomeranje roka za plaćanje poreza i doprinosa, kao i plaćanje akontacije poreza na dobit na sledeću godinu, zatim ubrizgavanje 2 mlrd EUR iz banaka preko garancijskog fonda za likvidnost preduzeća, podrška malim i mikro preduzećima u vrednosti 700 mil EUR.

- Država će za sve preduzetnike, mala i mikro preduzeća tokom tri meseca platiti minimalac za zaposlene, bez obzira da li li su radili i isplaćivali zarade radnicima. Želimo da ti preduzetnici mogu da nastave poslovanje, da im pokrijemo nelikvidnost - rekao je Vučić i istakao da će na te mere moći da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10% radnika.

Objasnio je da se za solventnost srednjih preduzeća, a posebno malih i mikro preduzeća, sa bankama u Srbiji dogovara model pomoći koji podrazumeva da će one tržištu ponuditi 2 mlrd EUR povoljnih kredita, koje će država podržati sa 480 mil EUR do 600 mil EUR.

Prema njegovim rečima, godišnja kamatna stopa bi trebalo da bude 3,57% na dinarska sredstva, a država će dati garanciju na tri godine.

I Fond za razvoj će, kako je dodao, uložiti 200 mil EUR za kreditiranje firmi pod najboljim uslovima, odnosno da kamata na evre ne bude veća od 1%, sa grejs periodom od devet do 12 meseci.

Najavio je će srednje i velike kompanije imati mogućnost da izdaju korporativne obveznice koje će država da otkupljuje, i na taj način će one obezbediti novac za poslovanje.

Država će, po rečima Vučića, pomoći i aviokompaniji Air Serbia, koja ima velike gubitke, i za to neće biti nikakvih smetnji, jer u vanrednom stanju ne važe zabrane o državnoj pomoći javnim i državnim preduzećima.

Dodao je da se razmišlja se o tome kako da se pomogne povrtarima i mlekarima, odnosno onima koji nose robu na pijace, a biće i dodatne podrške za ugostiteljstvo i hotelijerstvo.

Po rečima Vučića, razgovara se i o tome kao se pomogne svim građanima, jednokratnom pomoći koja bi bila u vrednosti 100 EUR, odnosno ukupno 520 mil EUR, što bi povećalo potrošnju.


Paketi mera u regionu

Slovenački premijer Janez Janša najavio je sinoć (29. mart 2020.) "megazakon" pomoći stanovništvu i privredi težak 3 mlrd EUR, za prevladavanje posledica epidemije virusa Covid-19.

Hrvatska je prošle nedelje usvojila mere u vrednosti 3,9 mlrd EUR za pomoć domaćoj privredi i građanima u aktuelnoj krizi, a vlasti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji još nisu preduzele takve poteze.


Paketi mera u svetu

Brojne države sveta donele su slične pakete mera u ratu protiv koronavirusa, koji je usmrtio hiljade ljudi širom planete, paralisao svakodnevni život i gurnuo globalnu ekonomiju u još goru krizu od one iz 2008.godine.

Prema nedavnoj računici CNN Biznisa, vodeće svetske ekonomije, uključujući SAD, Evropu, Japan, Kinu, Indiju i druge, ukupno su do sada najavile pakete u vrednosti od sedam biliona dolara državne potrošnje radi smanjenja uticaja pandemije na njihove ekonomije.

Te mere takođe uključuju garancije za zajmove, poreske olakšice, kao i aktivnost centralnih banka na štampanju novog novca radi kupovine aktiva poput obveznica i akcionarskih fondova.

Ubedljivo najobimniji paket donela je najveća svetska ekonomija, SAD, vredan dva biliona dolara.

Federalne rezerve su pre toga usvojile paket podsticajnih mera u iznosu od 700 mlrd USD za kupovinu državnih obveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti.

FED je takođe najavio novo finansiranje u iznosu od 300 mlrd USD kako bi se nastavilo nesmetano kreditiranje firmi i potrošača.

U Evropi, Nemačka je predstavila spasilački paket u vrednosti do 750 mlrd EUR, koji uključuje mere za podsticanje kreditiranja preduzeća i preuzimanje udela u firmama.

Francuska je odobrila 45 mlrd EUR pomoći za mala predizeća i radnike koji su ostali bez posla, a pored toga će dati garancije u iznosu 300 mlrd EUR za korporativno zaduživanje.

Italija je usvojila mere u vrednosti 25 mlrd EUR za pomoć radnicima i zdravstvenom sistemu, dok je Španija najavila paket od 200 mlrd EUR.

Velika Britanija je objavila da je pripremila paket od 397 mlrd USD garancija za zajmove i da je na 12 meseci zamrzla naplatu poreza od domaćih kompanija u sektoru maloprodaje, ugostiteljstva i zabave. Pored toga, najavila je pomoć samozaposlenima dotacijama u iznosu od 80% njihove prosečne mesečne zarade u naredna tri meseca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.