NavMenu

MMF traži pomoć G20 da udvostruči sredstva za krizne situacije

Izvor: Tanjug Četvrtak, 26.03.2020. 19:34
Komentari
Podeli
(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)
Međunarodni monetarni fond (MMF) zatražio je danas od lidera Grupe20 (G20) da podrže Fond da udvostruči svoje kapaciteta za finansiranje u vanrednim situacijama kako bi snažnije intervenisao na brzo širenje pandemiju koronavirusa koja će, prema procenama, izazvati globalnu recesiju 2020. godine.

Direktorka MMF-a Kristalina Georgieva je u poruci čelnicima 20 najvećih svetskih ekonomija, navela da dubina ekonomskog pada i brzina oporavka zavise od obuzdavanja pandemije i od toga "koliko budu snažne i koordinisane naše akcije monetarne i fiskalne politike", prenosi Rojters.

Ona je dodala da je najvažnije da se podrže tržišta u usponu i privrede u razvoju, koje je naročito teško pogodila kriza, iznenadni prekid ekonomske aktivnosti, odliv kapitala a neke od njih i oštar pad cena robe koju izvoze.

- Moramo da delujemo srazmerno veličini problema - poručila je Georgieva liderima G20.

Napominjući da su oni već preduzeli vanredne mere kako bi spasili živote ljudi i zaštitili svoje ekonomiju, šefica MMF-a je ocenila da je sad od presudnog značaja da se obezbedi ciljanu fiskalnu podršku ugroženim domaćinstvima i preduzećima kako bi mogli da opstanu i da se brzo vrate poslu.

- Takva podrška će ubrzati mogući oporavak i osposobiće nas da se bolje borimo sa izazovima kao što su pritisak dugova i poremećeni trgovinski tokovi. U suprotnom, trebaće nam godine da se savladaju posledice velikog broja bankrota i otpuštanja -zaključila je Georgieva.

MMF raspolaže sa oko 1.000 mlrd USD finansijskih sredstava za reagovanje u nastaloj krizi, i tesno sarađuje sa Svetskom bankom i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, ali su problemi ogromni, navela je ona.

Da bi se poboljšala sposobnost MMF-a za brzo reagovanje, Georgieva je zatražila od lidera G20 da podže udvostručenje finansijskih kapaciteta za vanredne situacije, povećanje globalne likvidnosti putem obimnog odobravanja SDR (Specijalnih prava vučenja), kao što je to urađeno tokom finansijske krize 2008-2009, kao i proširenje korišćenja MMF-ovog svop mehanizma.

Georgijeva je danas takođe tražila od čelnika G20 da podrže zajednički poziv Fonda i Svetske banke zvaničnim bilateralnim poveriocima da olakšaju teret duga najsiromašnijim zemljama sveta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.