NavMenu

Inovativna maska izum mladih naučnika iz Srbije - Uskoro proizvodnja u Inđiji?

Izvor: Novosti Četvrtak, 26.03.2020. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Ashkan Forouzani)
Mladi naučnik Nikola Krstić iz Beograda, sa svojim Anora timom, osmislio je "lajf mask", masku za zaštitu od zaraze virusom korona. Reč je o jedinstvenom proizvodu u Srbiji, koji je u ponedeljak (23. mart 2020.) predstavljen Fondu za inovacije i čeka se odgovor da li će moći da pokrenu proizvodnju.

U razgovoru za Novosti, Nikola je otkrio da je maska napravljena od hips plastike sa specijalnim filterima. Ona se, kako kaže, može koristiti i posle prestanka opasnosti od virusa covid-19, i to protiv raznih vrsta zagađenja.

- Maska će imati X-13 filtere, koji će prečišćavati vazduh. Takvi filteri se mogu menjati na 10 do 14 dana, a mogu se otkuvavati u vodi. Ono što je sada najvažnije jeste mogućnost da se za mesec dana proizvede oko 100.000 ovakvih maski. Reč je o potpuno domaćem proizvodu, koji će se proizvoditi u fabrici u Inđiji. Planirano je da maske budu besplatne, a ako to ne bude bilo moguće, cena će biti oko 200 dinara - objašnjava Nikola.

Nikola Krstić je već poznati mladi srpski naučnik, koji je osmislio rukavicu za slepe. Danas je direktor startap kompanije, i dobio je grant od 80.000 USD za usavršavanje svog izuma. Finalna verzija ove rukavice se očekuje u maju, i to sa dve nove funkcije i mogućnošću upravljanja na dodir prsta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.