NavMenu

IFC podržava Srbiju u oblastima investicione politike, reforme i promocije

Izvor: Beta Četvrtak, 26.03.2020. 11:45
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, saopštila je danas da je potpisala savetodavni sporazum sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS) o pomoći u oblastima kao što su investiciona politika, reforma i promocija.

IFC će, kako je predviđeno, podržati RAS u sprovođenju reformi investicione politike, s ciljem unapređenja konkurentnosti Srbije za investiranje, a projekat će trajati do kraja 2020.

Kampanjom informisanja o investiranju pomoći će da se Srbija promoviše kao pogodna zemlja za investitore.

- Povećava se broj investitora koji nameravaju da uđu na tržište Srbije. Ovaj projekat će pomoći RAS da dalje razvije kapacitete da privuče adekvatne investicije, koje će obezbediti visoko kvalitetna radna mesta u Srbiji - rekao je direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić

U saopštenju je navedeno da priliv direktnih stranih investicija u Srbiju raste od 2012, u 2019. godini dostigao je 3,5 mlrd EUR, a zemlja se smatra privlačnom lokacijom za investiranje u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Ukazano je da će Srbija, da bi se nastavio taj trend, morati pojačano da privlači kvalitetnije investicije koje podstiču produktivnost i održavaju nivo ekonomskog rasta.


- IFC je uvek spreman da podrži partnerske zemlje u naporima da privuku investiture, da se bolje povežu sa zemljama u okruženju i unaprede privredni ambijent - rekao je regionalni menadžer IFC-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Tomas Lubek.

Projekat sa RAS je deo programa koji IFC sprovodi u partnerstvu sa Evropskom unijom, kako bi se podstaklo investiranje i prekogranična trgovina na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi.

Program je u vrednosti 2,5 miliona evra i ima za cilj da pripremi privrede Zapadnog Balkana za pristupanje Evropskoj uniji i da podrži privredni razvoj u Jugoistočnoj Evropi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.