NavMenu

U Crnoj Gori kreditna linija za sanaciju posledica koronavirusa - Procedure pojednostavljene, iznos kredita do 3 mil EUR

Izvor: Mina Četvrtak, 26.03.2020. 08:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tony Stock/shutterstock.com)Ilustracija
Investiciono-razvojni fond (IRF) Crne Gore obezbedio je za privredni sektor novu kreditnu liniju namenjenu obezbjeđenju likvidnosti usled posledica izazavanih pandemijom koronavirusa, za koju se svi zainteresovani mogu prijavljivati od sutra.

Predsednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević, kazao je na konferenciji za novinare da se ta kreditna linija jednostavno može nazvati - kreditna linija za preživljavanje.

- U situaciji smo borbe za život, a život i zdravlje naših građana su iznad svega. Stoga je prioritet nabavka lekova, medicinske opreme i sanitetskih vozila. Za te namene moramo imati sredstava. Odmah zatim ide proizvodnja, prerada i nabavka hrane i sredstava za higijenu - rekao je Vukčević.

Slede, kako je dodao, preduzetnici i mikro i mala preduzeća, koja su direktno ugrožena.

- To su ugostitelji, zanatlije, taksisti, mali autoprevoznici i butici, frizeri, privatni dečiji vrtići, male trgovine i drugi preduzetnici koji su morali da zatvore svoje objekte - naveo je Vukčević.

Za njih je omogućen kredit za likvidnost, namenjen pre svega za isplatu plata zaposlenima za naredna tri meseca, a na osnovu poslednje isplaćene neto zarade.

Vukčević je objasnio da će se taj kredit isplaćivati preko banaka, na tekuće račune zaposolenih.

- Na taj način ćemo obuhvatiti što više malih preduzetnika i njihove zaposlene, s obzirom na ograničene finansijske resurse u ovom trenutku - dodao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, IRF će u ovim teškim okolnostima podržati i srednja i velika preduzeća, jer se mora voditi računa o projektima i investicijama koje su od presudnog značaja da se održi osnovna ekonomska aktivnost.

- Nužno je sačuvati sva zdrava preduzeća koja su u prethodnom periodu pokazala odgovoran odnos prema biznisu i državi, pre svega kroz plaćanje poreza i koja će i dalje imati odgovoran odnos prema zaposlenima kao i do sada - saopštio je Vukčević.

On je rekao da intenzitet uticaja ukupne situacije na preduzeća nije isti i da nisu sve kompanije u istoj poziciji.

- Neće svi imati istu mogućnost da amortizuju negativan uticaj ukupne situacije. Turizam je već ozbiljno ugrožen i tek ćemo posledice toga sagledavati u perodu koji je pred nama - kazao je Vukčević.

On je rekao da će IRF analizirati svako preduzeće pojedinačno i na osnovu toga procenjivati i donositi odgovarajuće odluke.

- Ne postoji pravo na kredit i nije moguće po automatizmu dobiti kredit, već će IRF na osnovu svakog pojedinačnog zahteva i analize, u skladu sa realnom situacijom i potrebama, donositi pojedinačnu odluku - objasnio je Vukčević.

On je poručio da ovo nije vreme za preduzeća koja žele da iskoriste povoljne uslove kreditiranja za rešavanje problema iz prošlosti, niti deo te kreditne linije mogu biti preduzetnici i preduzeća koja vide šansu u tome da kroz date povoljnosti ostvaruju ekstra profit.

Kreditne procedure će biti pojednostavljene, a iznos kredita po kreditnoj liniji može biti do 3 mil EUR. To, međutim, ne znači da svi koji se prijave moraju da dobiju taj iznos.

- IRF procenjuje iznos u odnosu na kompleksnost situacije u kojoj se preduzeće nalazi - objasnio je Vukčević.

Grejs period je do dve godine, a pojedinačno će se utvrditi koliki treba da bude u zavisnosti od realne mogućnosti preduzeća. Kamatna stopa je 1,5%, kredit se realizuje bez naknade, a dokumentacija se dostavlja elektronski ili poštom.

Vukčević je kazao da je IRF sredstva obezbedio delom iz prespodele u okviru finansijskog plana, a delom od međunarodnih partnera.

- Trenutno imamo 80 mil EUR, u završnoj smo fazi za obezbeđenje još 50 mil EUR, tako da ćemo ukupno za ovaj prvi talas potreba imati na raspolaganju nešto više od 120 mil EUR - precizirao je Vukčević.

On je, govoreći o preduzećima koja će imati prioritet, kazao da su najvažniji lekovi, medicinska oprema i hrana, a nakon toga mali preduzetnici koji su zbog ukupne situacije bili primorani da zatvore objekte i da ih nekako održe u naredna tri meseca, prvenstvo da isplate plate za sebe i zaposlene.

Vukčević je, odgovarajući na pitanje da li IRF može sam da odgovori na potrebe preduzetnika i preduzeća, kazao da ne mogu sami, već da očekuju i da će banke izaći sa sličnim projektima i linijama, koje će biti u funkciji preduzeća.

- Takođe, IRF je sve resurse stavio na raspologanje kada je u pitanju obezbeđenje neophodnih uslova za održavanje likvidnosti crnogorskih preduzeća, samim tim i za njihvo održavanje u životu - dodao je Vukčević.

On je kazao da će poljoprivreda biti u posebnom fokusu, kao i da su u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede dali značajnu podršku tom segmentu.

Vukčević je aopštio da IRF planira dodatne pogodnosti za privredni sektor u zavisnosti od razvoja situacije u vezi sa epidemijom koronavirusa.

- Ovo je prvi set mera, kojim pokušavamo da sačuvamo podstojeća preduzeća. Radimo na tome da u narednom periodu, kada se za to steknu uslovi, uradimo jedan sanaciono-razvojni program kako bismo podržali naša preduzeća - rekao je Vukčević.

On je dodao da od situacije do situacije zavisi koliko će trajati procedura od podnošenja zahteva za kredit do dodele novca.

- Pojednostavili smo proceduru, ali moramo voditi računa da sačuvamo IRF, jer ako ga ne sačuvamo, onda ni on nikome neće moći da pomogne. Sve mere koje važe u državi, važe i za zaposlene u IRF-u i u skladu sa tim ćemo se odnositi - saopštio je Vukčević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.