NavMenu

NBS zabranila bankama da naplaćuju naknade za donacije

Izvor: Tanjug Sreda, 25.03.2020. 20:07
Komentari
Podeli
(Foto: ColorMaker/shutterstock.com)
Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je danas odluku kojom se zabranjuje naplaćivanje naknada i drugih troškova za usluge koje se pružaju u platnom prometu pri uplati, odnosno prenosu novčanih sredstava u dinarima i devizama na namenske račune Republike Srbije, koji su otvoreni radi prijema donacija u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19.

U skladu s ovom odlukom, banke, institucije elektronskog novca, platne institucije i JP "Pošta Srbije" ne mogu od korisnika platnih usluga naplatiti naknadu za uplate i prenose na navedene račune, bez obzira na to da li se ove transakcije izvršavaju kao uplata na šalteru pružalaca platnih usluga, kao prenos sa tekućeg ili drugog platnog računa, ili pružanjem druge vrste platne usluge, navodi se u tekstu odluke koju je NBS objavila na svom sajtu.

Pri izvršavanju ovih transakcija, navodi se u saopštenju, Narodna banka Srbije neće naplaćivati naknade za one usluge koje i sama pruža u vezi s njihovim izvršavanjem.

NBS je navela i spisak namenskih računa na koje se mogu izvršiti uplate donacija za borbu protiv epidemije bolesti COVID-19.

Centralna banka je objavila na sajtu brojeve telefona banaka, kojima građani mogu da se jave i kažu na koji način žele da im se isplati penzija.

Opcije su da penzije budu isplaćene u prostorijama banke ovlašćenom licu, a na osnovu jednokratnog punomoćja kojim se ovo lice ovlašćuje za podizanje penzije sa tekućeg računa korisnika, ili isplatom penzija na kućnu adresu penzionera, u saradnji sa JP Pošta Srbije.

S druge strane, penzioner može telefonom da pozove banku i da se izjasni da ne želi da mu penzija bude isplaćena na prethodna dva načina, na primer, ako ima platnu karticu koju može dati osobi od poverenja ili na drugi način raspolaže sredstvima sa računa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.