NavMenu

Srpska barik burad iz Vranja rame uz rame sa francuskim

Izvor: Vino.rs Sreda, 25.03.2020. 11:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitriy Yakovlev/shutterstock.com)Ilustracija
Bačvarska radnja Barrique Đorđević nalazi se u Vranju, a njen vlasnik Zoran Đorđević jedan je od najagilnijih proizvođača drvenih sudova za vino i rakiju u Srbiji.

Zoran, sa sinom Milanom, redovan je izlagač na velikom broju najznačajnih vinskih sajmova ovog dela Balkana, a njegova barik burad od vrhunske hrastovine, domaćeg kitnjaka medunca, kaže, imaju doživotnu garanciju i zadovoljavaju i najprobirljivije vinare, od Kalifornije, preko Švajcarske, do Severne Makedonije.

Iskustvo se prenosi kroz tri generacije u radnji Barrique osnovanoj pre više od pola veka u okviru svojevrsne primenjene umetnosti, bez koje se pojedine vrste vina, pa ni vrhunska rakija, ne može ni zamisliti.

Zoran godišnje proizvodi oko 400 barika od 225 litara, ali radi i veće bačve, od 300 i 500 litara, koje su u trendu zbog manjeg uticaja drveta na vino. Ipak, ovaj vredni Vranjanac globalno preferira manju burad iz objektivnih razloga:

- Uvek ćemo prvenstvo dati klasičom bariku, koji se najviše traži, troši i najbolje ide u prodaji. Sa strane gledišta proizvođača, jednostavno se ne isplati forsirati novi trend, jer ne možemo da postignemo cenu. Na primer, kada smo jedne godine kupili i platili određenu količinu drvene građe milion dinara, izvukli smo ukupno 75 barika od 500 litara, da bi naredne godine, od iste količine hrasta proizveli čak 180 barik buradi od 225 litara. Ako se zna da takvo bure staje oko 360 EUR, a ono od 500 litara 650 EUR, pri čemu je ovo veliko dosta teže napraviti i na njemu zbog veličine moraju da rade dva čoveka, jasno je zbog čega nam je klasični barik miliji.


Ogromno interesovanje za burad

Interesovanje za burad ovog proizvođača je ogromno, jer mnogi njegov proizvod upoređuju sa znatno skupljim francuskim barikom, a da je kvalitet izvrstan govori podatak da oko 150 barik buradi svake godine odlazi u Kaliforniju i Švajcarsku, ali i to da svoja vrhunska vina u njima odležava poznati skopski vinar Toni Brzanov.

Kad su srpski proizvođači u pitanju, Toplički vinogradi poseduju više od 200 Đorđevićevih barika, vinarije Aleksić, Despotika redovni su naručioci velikih količina, a Rnjak redovno osvaja značajna svetska priznanja vinima odgajenim u ovom hrastu.


Koja je tajna srpskog hrasta u izvedbi Barrique Đorđević?

Srpski hrast naglašava note badema, oraha i vanile, otkriva voćne arome, a osim toga što daje jak karakter vinu i rakiji, uspostavlja ravnotežu između raznih aroma, pojačava ugodne, duge, slatke, glicerinske, elegantne, a istovremeno i one blage, naknadne.

Tokom proizvodnje, Zoran i njegovi radnici prate put hrastovine od šume do gotovog bureta. Nabavku sirovine i preradu vrše sami i na taj način garantuju da je duga od najkvalitetnijeg drveta. Svaka se iz balvana cepa (struže) posebno i na taj način konstrukcija vlakana ostaje neoštećena, a duga prvoklasna. One sazrevaju na otvorenom prostoru najmanje dve do tri godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.