NavMenu

EU kritikuje onlajn platforme zbog marketinške zloupotrebe pandemije

Izvor: Beta Utorak, 24.03.2020. 18:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska komisija kritikovala je onlajn platforme Facebook, Amazon, Alibabu i eBay zbog navodnog korišćenja "prevarantskih marketinških tehnika", kojima se strah potrošača od koronavirusa zloupotrebljava za sticanje ekonomske koristi.

Evropski komesar za pravosuđe i zaštitu potrošača Didije Rejnders uputio je tim platformama pismo u kojem je od njih zatražio da sarađuju u uklanjanju "lažnog" reklamiranja određenih proizvoda, koji navodno sprečavaju ili leče infekciju COVID-19.

- U interesu je operatera platformi poput vas, da korisnike zaštitite od rizika ilegalnih poslovnih aktivnosti, koje potrošačima u Eropskoj uniji mogu da naškode u trenutku kada su najviše ugroženi , zbog tekućih tragičnih dešavanja koja pogađaju i Uniju i svet - naveo je u pismu Rejnders, preneo je Euractiv.com.

Evropski komesar je od platformi zatražio da preduzmu mere kako bi rešile taj problem i pojačale "uklanjanje ilegalnog sadržaja".

Pravo EU obavezuje platforme, aktivne na teritoriji Unije, da preduzmu takve mere ako saznaju za određene ilegalne aktivnosti na svojim stranicama.

Pismo je upućeno u ponedeljak, 23. marta, posle prošlonedeljnog zajedničkog saopštenja agencija za zaštitu potrošača zemalja članica EU, u kojem je ukazano na najčešća kršenja odredbi EU o pravima potrošača u vezi sa epidemijom korona virusa. U to kršenje spadaju lažne tvrdnje da neki proizvodi mogu da pomognu u borbi protiv korvirusa, kao i agresivne marketinške tehnike i previsoke cene za određene artikle.

Potrošači u EU su i meta prevara uz pomoć takovanih "phishing mejlova", u kojima se nudi brza pomoć licima zaraženim virusom, a u stvari se nedozvoljeno prikupljaju podaci o njima za druge svrhe. Na to je nedavno ukazao izvršni direktor Agencije EU za kibernetičku bezbednost (ENISA) Juhan Lepasar, upozorivši u svom blogu da mejlovi koji ostavljaju utisak hitnosti ili upozoravaju na teške posledice neodgovaranja na njih, mogu biti pokušaji malicioznog "pecanja" i internetske prevare.


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je nedavno objavila smernice u kojima je ukazala da širom sveta sajber-kriminalci pokušavaju da se predstave kao ugledne zdravstvene ustanove.

I američka Savezna komisija za trgovinu (FTC) objavila je niz uputstava, kako bi građani mogli da prepoznaju potencijalne prevare vezane za pandemiju koronavirusa. Američki senatori Mark Vorner i Ričard Blumental su prošle sedmice izvršili pritisak na FTC da preduzme mere protiv Gugla (Google), zbog oglasa za zaštitne maske koje, kako je navedeno u reklami, "pružaju dovoljnu zaštitu od zaraze koronavirusom".

- Google je svojim korisnicima u više navrata saopštio da njegove smernice zabranjuju reklamiranje proizvoda kao što su zaštitne maske, a ipak se čini da to preduzeće nijednom nije preduzelo ni najosnovnije korake kako bi sprovelo te smernice - naveli su u zajedničkom pismu senatori Vorneri i Blumental.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.