NavMenu

Vlada donela uredbu o poreskim merama za vreme trajanja vanrednog stanja - Bez prekidanja odobrenog odlaganja plaćanja poreskog duga

Izvor: eKapija Petak, 20.03.2020. 14:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije donela je uredbu koja se odnosi na poreske mere za vreme trajanja vanrednog stanja. Uredba se u članu 2. odnosi na pravna i fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja poreskog duga, u smislu odredaba člana 73. do člana 74 b Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Prema poreskim obveznicima koji već imaju potpisan Sporazum o odlaganju poreskog duga sa Poreskom upravom, a na koje se odnosi član 2. Uredbe, neće se preduzimati mere propisane članom 74. stav 7- 9. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji počev od rate koja je dospevala u martu mesecu 2020. godine. To znači da Poreska uprava neće za vreme trajanja vanrednog stanja po službenoj dužnosti poništiti sporazum, odnosno ukinuti rešenje o odlaganju plaćanja dugovanog poreza i neće radi naplate sprovoditi postupak prinudne naplate, pri čemu se u navedenom periodu ne obračunava kamata u smislu člana 75. i 76. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, navodi se na sajtu Ministarstva finansija.

Uredba o poreskim merama za vreme vanrednog stanja radi ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Vlada je takođe usvojila uredbu o rokovima u sudskim postupcima za vreme trajanja vanrednog stanja. Cilj uredbe je zaštita stranaka u parničnim i vanparničnim postupcima. Rokovi za podnošenje žalbi i tužbi, kao i predlozi za pokretanje postupaka, kao i postupaka izvršenja i obezbeđenja, prestaju da teku za vreme trajanja vanrednog stanja od 15. marta 2020. godine.

Usvojena je Odluka o obustavljanju međumesnog putničkog autobuskog prevoza. Takođe, obustavlja se i međunarodni i unutrašnji železnički putnički saobraćaj, kao i međunarodni i domaći vodni prevoz putnika.

Svim prevoznicima koji su danas do podneva započeli prevoz biće omogućen završetak putovanja i povratak prevoznika u svoje sedište. Naknadni polasci neće biti mogući.

Odlučeno je i da će se lekovi sa liste lekova, propisanih na recept, u periodu važenja odluke da se virus COVID-19 proglasi zaraznom bolešću, izdavati zdravstvenim osiguranicima bez plaćanja fiksne participacije.

Biće uspostavljena i dva nacionalna kontakt centra – jedan za sve informacije u vezi sa virusom COVID-19, dok će drugi biti namenjen volonterima. Svi građani biće uskoro obavešteni o broju telefona kontakt centara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.