NavMenu

Proizvođači dezinficijenata rade bez predaha, ali ponestaje sirovina - Sani-Hem iz Novog Sada utrostručio proizvodnju

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.03.2020. 15:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Kelly Sikkema)Ilustracija
Jedan od vodećih proizvođača dezinfekcionih sredstava na našem tržištu, domaća kompanija Sani-Hem iz Novog Sada, utrostručila je ovih dana svoju proizvodnju, ali im ponestaje sirovina, rekao je za eKapiju Lazar Bulut, tehnički direktor kompanije.

- Pre ove krize mi smo proizvodili 5.000 litara dezinficijenata na dan, a sada proizvodimo 15.000 litara dnevno, dakle tri puta više nego inače – ističe Bulut i dodaje da su im proizvodni kapaciteti angažovani do maksimuma.

Prema njegovim rečima, najviše se traže sredstva za dezinfekciju ruku i dezinfekciju površina, a proizvodi se isporučuju medicinskim ustanovama, apotekama, ali i trgovinama.

- Sva naša dezinfekciona sredstva su virucidi i deluju i na sve viruse, i bez ovojnice i na one sa ovojnicom (kakav je Covid-19). Najtraženiji nam je Dezihand, sredstvo za hiruršku i higijensku dezinfekciju ruku ikoji deluje kao virucid, baktericid, fungicid, tuberkolocid i deaktivira HBV i HIV, a tražene su i sve vrste antisepsola i podomili za pranje i dezinfekciju površina ili samo za dezinfekciju – navodi naš sagovornik.

Posebno zanimljiv proizvod ove novosadske kompanije, naročito u ovom trenutku, jeste Dezi ABC, virucidno sredstvo za brzu dezinfekciju površina, predmeta, pribora i tela, ali Bulut kaže da bukvalno nemaju vremena da ga prave zbog navale na osnovna dezinfekciona sredstva, jer promena proizvoda na traci traži vreme.

Na pitanje hoće li biti krize za proizvođače sredstava za dezinfekciju, s obzirom na tražnju koja trenutno vlada, Bulut kaže da će krize biti, jer su problem sirovine.

- Mi ne znamo koliko ćemo imati sirovina za proizvodnju i koliko ćemo još dana moći da proizvodimo, pitanje je da li će to biti 3, 5 ili 10 dana. Sirovine se uvoze i pitanje je da li će moći da pređu granicu, i da li će prevoznici uopšte hteti da voze, jer će vozači morati u karantin – kaže Bulut.


Kod nas, kaže, sirovina za proizvodnju dezinficijenata nema.

- U proizvodnji se koriste uglavnom biocidne hemikalije iz uvoza, osim etil-alkohola koji se u manjim količinama može naći u Srbiji – navodi sagovornik našeg portala i dodaje da se sirovine uvoze iz Španije, Engleske, Nemačke, Francuske i nešto iz Kine, što su sve područja pogođena koronavirusom.

Osim toga, i proizvođačima dezinficijenata je zabranjen izvoz. Bulut ističe da je Sani-Hem pre ove krize proizvode izvozio u BiH, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, a da su ove godine počeli izvoz i na tržišta Nemačke i Slovačke, ali da je to sada stalo.

Na pitanje očekuje li nekakvu pomoć države za proizvodnju koja je sada od javnog značaja, Bulut odgovara odrično.

- Pravo da vam kažem, ne očekujem ništa. Radimo kako možemo - zaključuje naš sagovornik.

Branislava Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija

Oerlikon dolazi u Srbiju i donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake

Potpisivanjem ugovora o izgradnji i zakupu hale za švajcarsku grupaciju Oerlikon (Erlikon) u tehnološkom parku UNIOR Components-a u Kragujevcu, ozvaničena je saradnja ove dve kompanije. Globalni lider u domenu površinske zaštite, koji posluje u 38 zemalja sveta, na ove prostore donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake koja do sada nije bila direktno dostupna na tržištu. Dolazak Erlikona u Srbiju posebno je značajan za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.