NavMenu

Contech alat za komunikaciju na gradilištima - Korak bliže ka povećanju efikasnosti

Izvor: eKapija Subota, 03.10.2020. 09:38
Komentari
Podeli

(Foto: PlanRadar)
Zahvaljujući PlanRadar rešenju za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji i u oblasti nekretnina građevinari u 45 država širom sveta su već uštedeli 500 mil EUR i više od sedam sati administrativnog vremena nedeljno.

Građevinski projekti podrazumevaju razmenu ogromne količine informacija. Redovno se razmenjuje veliki broj podataka i dokumenata poput nacrta, izvođačkih projekata, zahteva za izmenama, bezbednosnih zahteva ili izveštaja o kvalitetu. Sa rastom projekta dodatno se višestruko povećava i količina informacija, kao i broj učesnika u procesu komunikacije, što sve utiče na smanjenje efikasnosti u donošenju odluka od strane odgovornih lica, kao i na usporavanje i otežavanje komunikacije. Praktični problemi komunikacije na građevinskim objektima manifestuju se na nekoliko načina:

- Proces komunikacije nije standardizovan – za evidenciju grešaka, nedostataka ili komentara koriste se najrazličitiji oblici komunikacije - imejl poruke, Excel tabele, sms, Viber, WhatsApp, beleške na papirnim nacrtima, post-it poruke, telefonski razgovori – što se sve mora potom izanalizirati i koristiti za donošenje odluka i praćenje realizacije. Dovoljno je da se jedna poruka zaboravi ili prekasno uoči, što momentalno može dovesti do lančanih grešaka, koje su tek prekasno uočljive.

- Dokumenti koji se razmenjuju nisu međusobno povezani, neki podaci se dupliraju, neki su evidentirani na drugačiji način, u različitim formama – sve to može rezultovati u konfuziji i naknadnim greškama.

(Foto: PlanRadar)
- Čitanje i analiza velikog broja podataka od strane odgovornih lica dodatno usporava odlučivanje, a potom i izvođenje radova.

- Ukoliko se usmeni dogovori ili raspodele radnih naloga ne evidentiraju precizno moguće je da dođe do naknadnih različitih tumačenja ili postavljanja prioriteta.

- Dugački lanci odlučivanja mogu značajno usporiti poslovanje, posebno ukoliko su glavni menadžeri preopterećeni ili neplanirano odsutni sa posla u momentu kada je neophodno doneti ključnu odluku.

Pobrojani problemi izvođačima i investitorima stvaraju svakodnevne glavobolje, a često i višemilionske gubitke u odnosu na planiranu investiciju, bilo kroz direktne troškove ili kroz produžetak rokova izgradnje.

Odgovor na ove i slične probleme savremeno građevinarstvo sve više pronalazi u Contech tehnologijama, namenjenim olakšavanju poslovanja upravo u ovoj oblasti. Jedno od osveženja u tom smislu stiže nam od nedavno iz regiona. U pitanju je renomirana austrijska kompanija PlanRadar, čija aplikacija za komunikaciju i evidenciju nedostataka na gradilištima i u poslovima održavanja nekretnina omogućava bolju saradnju i transparentnost u svim fazama projekta, poboljšava upravljanje potrebama, upotrebu resursa i samu dokumentaciju, što olakšava praćenje i izveštavanje o troškovima i angažovanim resursima. Šta je to što motiviše profesionalce na preko 25.000 gradilišta u svetu svake sedmice da koriste PlanRadar aplikaciju?

(Foto: PlanRadar)
- U pitanju je kompletna komunikaciona platforma, dostupna na srpskom jeziku, koja donosi sve funkcionalnosti i alate koji su neophodni za sveobuhvatno upravljanje dokumentacijom, ali i upravljanje projektom. Uz pomoć PlanRadar softvera za upravljanje projektima svi inženjeri i radnici na gradilištu dobijaju mogućnost da do informacija koje su im potrebne stignu odmah, bez mukotrpnog pretraživanja, a da pri tome, ne budu preopterećeni ogromnim brojem drugih irelevantnih podataka. Ovo potom omogućava i lakše određivanje prioriteta u poslovanju, procenu obavljenih zadataka, a, po potrebi i raspoloživost kompletne dokumentacije i po isteku garantnog roka. Sva komunikacija između članova projekta sačuvana je na platformi hronološki, uz pomoć cloud tehnologije, čime se dodatno dobija na efikasnosti u smislu potrebne opreme, memorijskog prostora, itd – navodi Bojan Petković, regionalni direktor kompanije PlanRadar za tržište Jugoistočne Evrope.

Prema reakcijama korisnika, a njih je danas već preko 60 hiljada, u preko 8.000 kompanija širom sveta, nedeljna ušteda vremena korišćenjem PlanRadar aplikacije iznosi između 5 i 11 sati, odnosno oko 17% ukupnog radnog vremena. Korisnici prijavljuju uštedu troškova i do 70% po projektu. PlanRadar aplikacija omogućava automatsku izradu PDF dokumentacije, koja se može prilagoditi potrebama korisnika i zadatka, a u istoriju šalje imejl komunikaciju, Excel tabele ili diktafone na gradilištima. Sve što možete zabeležiti putem svog telefona automatski se unosi u aplikaciju i stiže do onih kojima je namenjeno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.