NavMenu

Vlada utvrdila područje za eksploataciju i preradu jadarita

Izvor: Tanjug Nedelja, 15.03.2020. 21:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: freedomnaruk/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije je u petak (13. marta) uredbom utvrdila Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit - "Jadar", objavljeno je u Službenom glasniku.

Ovaj dokument je planski osnov za razvoj rudnika, industrijskog postrojenja i neophodne infrastrukture, kao i za zaštitu, korišćenje i uređenje prostora posebne namene "Jadar".

Prostorni plan urađen je u skladu sa studijama i dokumentacijom dobijenom od Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd, trenutnog nosioca odobrenja za izvođenje geoloških istraživanja bora i litijuma u ležištu Jadar.

Kompanija Rio Sava posluje u okviru globalne rudarske koroporacije Rio Tinto a mineral jadarit (natrijum-litijum-borosilikat) pronašli su u slivu reke Jadar.

Područje prostornog plana je 293,9 kvadratnih kilometara na teritoriji Loznice i Krupnja.

Na tom području nalaze se delom ili u celosti četiri zaštićena područja od kojih je najznačajnije Tršić-Tronoša.

Samo ležište jadarita locirano je u dolini reke na poljoprivrednom zemljištu, a mineral je na dubini od 100 do 720 metara.

Prema ovom dokumentu, zona rudarskih aktivnosti prostiraće se na 854,8 hektara, zona proizvodno-industrijskih aktivnosti biće na površini od 646,5 hektara, dok će za deponovanje industrijskog otpada i izgradnju pristupnih saobraćajnica i prateće infrastrukture biti korišćena zona od 358,5 hektara.

Za potrebe razvoja projekta Jadar predviđa se otkup zemljišta i nepokretnosti i preseljenje domaćinstava iz obuhvata kompleksa posebne namene.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.