NavMenu

BRNABIĆ: Privreda Srbije stabilna, država ulaže dodatne 24 milijarde dinara za kapitalne investicije

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.03.2020. 12:49
Komentari
Podeli
Ana Brnabić (Foto: YouTube/screenshot)Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Vlada donela mere kako bi predupredila negativne efekte koronavirusa na domaću ekonomiju, među kojima je i odluka o ulaganju dodatne 24 milijarde dinara u kapitalne infrastrukturne projekte.

Brnabić je, obraćajući se na konferenciji za novinare povodom aktuelne situacije u vezi sa koronavirusom, rekla da će, po svetskim izveštajima i nekim najkonzervativnijim procenama, pandemija koronavirusa uticati na svetsku ekonomiju, te da će globalni rast biti smanjen za makar 0,5%, navedeno je na sajtu Vlade.

Ona je ukazala na to da su u Srbiji najugroženiji sektori turizam, transport i logistika, podsetivši na to da je Vlada početkom februara donela odluku o tome da iz budžetske rezerve izdvoji dodatna sredstva za dodatne vaučere za građene.

Podelili smo 160.000 vaučera za odmor u Srbiji kako bismo ublažili nedostatak jednakog priliva stranih gostiju, rekla je premijerka i najavila da će sutra razgovarati sa svim hotelijerima o problemima i načinima za ublažavanje eventualnih posledica.

Prema njenoj oceni, povećanje investicija, javnih i privatnih, uvek je najbolji lek protiv usporavanja rasta.

U tom smislu, ona je podsetila na to da je Narodna banka Srbije juče smanjila referentnu kamatnu stopu na 1,75%, kao i da je odlučila da suzi koridor svojih osnovnih kamatnih stopa sa plus/minus 1,25 procentnih poena na plus/minus 1,0 procentni poen u odnosu na referentnu kamatnu stopu.

- S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujem da mere omoguće rast kreditne i privredne aktivnosti u privatnom sektoru - podvukla je predsednica Vlade.

Ona je dodala da je juče odlučeno i da se ulože dodatna sredstva od 24 milijarde dinara, što je nešto više od 200 miliona evra, u kapitalne infrastrukturne projekte kako bi se stimulisao rast i ubrzala implementacija programa Srbija 2025.

To će bez sumnje dodatno, donekle, ublažiti efekte na naš rast i privredu. Odlično je to što smo poslednjih nekoliko godina radili na povećanoj disciplini i odgovornosti, pa imamo spremne projekte, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, svi infrastrukturni projekti u Srbiji realizuju se po planu, nema kašnjenja, firme rade dobro, a radnici su na terenu.

Premijerka je objasnila da se održavaju dnevni sastanci sa predstavnicima trgovinskih lanaca u zemlji, poručivši da robe u prodavnicama ima dovoljno, zbog čega je uputila apel građanima da ne stvaraju zalihe.

Brnabić je prenala da je danas imala sastanak i sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, koji ju je tom prilikom obavestio o tome da svih poljoprivrednih proizvoda ima dovoljno na tržištu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.