NavMenu

Srbija u Evropskoj uniji 2014. godine - Predsednik Tadić uručio zahtev za članstvo

Izvor: Blic Sreda, 23.12.2009. 08:49
Komentari
Podeli

Sa zadovoljstvom prihvatamo ovaj istorijski korak koji označava novi početak za Srbiju, rekao je švedski premijer Frederik Rajnfelt primajući od predsednika Srbije Borisa Tadića zahtev za punopravno članstvo u EU, juče (22. decembar 2009. godine) u Stokholmu. Podnošenje zahteva ocenjeno je kao istorijski dan za Srbiju, kao "kruna predsedavanja EU" za Švedsku i kao početak velikog rada na reformama za sve državne institucije, stranke, nevladine organizacije, pa i građane Srbije. Predsednik Tadić obećao je da će Srbija ispuniti sve obaveze, saradnju sa Tribunalom u Hagu i naći rešenje za sva pitanja u regionu.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i šef švedske diplomatije Karl Bilt i komesar za proširenje Oli Ren. Zvaničnost trenutka nije omela Bilta i Rena da pokažu koliko su zadovoljni. "Oni nas dugo znaju i stvarno su srećni", preneli su deo atmosfere članovi naše delegacije u kojoj su bili potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, ambasadorka Srbije pri EU, Roksanda Ninčić i ambasador Srbije u Švedskoj Ninoslav Stojadinović.

- Ovo je bio veliki dan za Srbiju. Osećao sam se ponosno, srce je kucalo 130 na sat - rekao je Božidar Đelić.

Premijer Švedske Frederik Rajnfelt ocenio je da je Srbija predajom kandidature načinila istorijski korak. To, prema njegovim rečima, pokazuje snažnu rešenost Vlade i široku podršku naroda Srbije za ulazak u EU.

- Put je dug i zahtevan i traži hrabre odluke i velike reforme, ali sam ubeđen da će Srbija ispuniti neophodne uslove - rekao je Rajnfelt na konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom.

Rajnfelt je ocenio da aplikacija Srbije nije važna samo za razvoj Srbije već i za ceo region, da je sada "potrebno da unapredimo odnose Srbije i EU" i dodao da oseća lično zadovoljstvo što je primio kandidaturu Srbije tokom švedskog predsedavanja EU.

Kao izazove koje Srbija mora rešiti u narednom periodu, Rajnfelt je naveo da je potrebno završiti reforme, uhapsiti preostale optužene za ratne zločine, rešiti pitanje Kosova.

- Švedska i Srbija imaju dobre odnose. Gospodine predsedniče, hvala vam - zaključio je Rajnfelt.

- Srbija je prešla dug put u proteklih deset godina i njena vlada je naporno radila da se dođe do tačke na kojoj se danas nalazi. Od nacionalističke prošlosti došla je do evropske budućnosti. Mi u Komisiji jedva čekamo da počnemo da radimo sa vama - poručio je Oli Ren.

Karl Bilt je juče na svom blogu objavio da je "podnošenje molbe za kandidaturu od velikog značaja za ceo region", kao i da "pod vođstvom Tadićeve DS, Srbija trenutno ima najreformističkije vođstvo u svojoj modernoj istoriji".

"Naravno, današnji korak ne podrazumeva da će članstvo doći odmah. Proći će nekoliko meseci pre nego što Savet ministara - pod predsedavanjem Španije - prosledi molbu Komisiji, a onda očekujem da će do godinu dana biti potrebno pre nego što Komisija ne pošalje detaljniju procenu. Tek tada će doći dan kada će se konkretnije razgovarati o početku pregovora i otvaranju svakog poglavlja, kao što je to trenutno slučaj sa Hrvatskom koja je u završnoj fazi", napisao je Bilt.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je predaju zahteva za članstvo u EU ocenio kao logičan potez i "vrlo jasan signal koji Srbija šalje svim članicama EU i njenim građanima. To je jasna obaveza i pokazatelj pravca kojim zemlja želi da ide i mislim da je to veoma dobro primljeno kod svih zemalja članica Unije".

Ministri EU o zahtevu najranije u martu

Zatišja u daljim koracima Beograda ka EU i "spavanja na lovorikama" očito neće biti jer šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ima već 26. januara zakazan sastanak sa evropskom trojkom u Briselu, gde će sa šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton, novim komesarom za proširenje Stefanom Fileom i šefom diplomatije Španije Migelom Anhelom Moratinosom razgovarati o daljim koracima. Biće to prvi politički dijalog nakon podnošenja zahteva za članstvo u EU. Savet ministara EU, tehnički gledano, prvi put može da razmotri zahtev Beograda tek polovinom marta kada je zakazan njihov sastanak, ali se procenjuje da se to neće dogoditi pre juna.

Ručak sa Renom i opklada sa Biltom

Članovi srpske delegacije svedoče za "Blic" da je atmosfera u Stokholmu bila veoma prijatna i na momente opuštena, uz šale i susrete sa "dugogodišnjim prijateljima". Pred ceremoniju predaje kandidature naša delegacija je otišla na ručak u obližnji restoran i tamo se slučajno srela sa komesarom za proširenje Olijem Renom, koji je sa svojom delegacijom izabrao isto mesto. Ručali su zajedno. Zanimljivo je i da je šef švedske diplomatije Bilt na prijem za srpsku delegaciju pozvao svih 26 ambasadora iz EU i štedljivo iskoristio povod umesto diplomatskog novogodišnjeg prijema. Bilt je ponudio opkladu predstavnicima Srbije da neće uspeti da stignu Crnu Goru u EU integracijama. Srpski šef diplomatije Jeremić je opkladu prihvatio.

Tadić: Cilj za naše integracije je 2014.

Predsednik Tadić je, nakon predaje kandidature, istakao da je tokom deset godina od uspostavljanja demokratije glavni cilj demokratskih snaga bio da uvedu Srbiju u EU. On je podsetio da je svojom vizijom o Srbiji u EU put integracija zacrtao još premijer Zoran Đinđić i proveo je kroz "mračne dane diktature". Prema Tadićevim rečima, Srbija je danas spremna da ostvari taj cilj.

- Ući ćemo u Evropu sa sopstvenim identitetom - poručio je Tadić i dodao da će Srbija učiniti sve da do decembra naredne godine dobije status kandidata, kao i da očekuje da ratifikacija SSP u zemljama EU započne "što je pre moguće".

- Stav evropskih institucija je da pre toga moramo da ispunimo sve svoje obaveze - uhapsimo Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Svakog dana svoje dnevne obaveze počinjem tako što razmišljam i radim na hvatanju Ratka Mladića i Gorana Hadžića. To je dužnost srpskog predsednika danas, ali nadam se da ćemo to završiti što je pre moguće. Ali, ratifikacija zavisi i od izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca i vrlo sam zadovoljan prošlim izveštajem - rekao je Tadić.

Tadić je rekao da, za razliku od nekih zemalja koje su postale deo Unije pre nego što su ispunile sve uslove, Srbija namerava da učini sve.

- Mi ćemo ispuniti sve uslove i ne tražimo da taj vremenski period bude skraćen - rekao je Tadić, pozdravivši plan grčkog premijera Jorgosa Papandreua o proširenju Unije 2014. godine.

- Cilj za naše integracije je 2014. godina. Mislim da možemo biti pozitivno iznenađenje u Evropi sledeće godine - rekao je Tadić i dodao:

- Neko će reći da je to prebrzo. Ali, pre samo dva meseca ni sam nisam verovao da će biti odmrznut prelazni trgovinski sporazum, pa se to dogodilo.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 23.12.2009.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.