NavMenu

Izazov za upravljanje bio otpadom - Potraga za inovativnim rešenjima

Izvor: Agrosmart Sreda, 11.03.2020. 14:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kanvag/shutterstock.com)Ilustracija
U Beogradu je objavljen početak "Izazova za upravljanje bio-otpadom", koji su pokrenuli Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Cilj ovog izazova je da pronađe i pomogne realizaciju inovativnih rešenja za upravljanje biorazgradivim otpadom, posebno otpadom od hrane i kuhinjskim otpadom, kao i zelenim otpadom iz parkova i bašti. Ova rešenja doprineće smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i povećati upotrebu obnovljivih izvora energije.

Izazov su zvanično otvorili ambasador Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Jan Lundin, pomoćnica ministra zaštite životne sredine Biljana Filipović Đušić i stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap.

- U pripremi je nova strategija upravljanja otpadom za period od 2020. do 2025. godine, usklađena sa pet novih direktiva EU o cirkularnoj ekonomiji. Očekuje se da će biti usvojena ove godine. Upravo će kroz ovaj projekat biti olakšano uspostavljanje infrastrukture za upravljanje bio-otpadom, pre svega za njegovo sakupljanje i razdvajanje od drugih vrsta otpada - rekla je Filipović Đušićeva.

Ona je napomenula da su ciljevi u zemljama EU, kojima bi i Srbija trebalo da teži, da se do 2035. godine reciklira 65% otpada, kao i da se manje od 10% otpada odlaže na deponije.

Prema dostupnim procenama, u Srbiji se od ostataka iz prehrambene industrije, restorana, samoposluga i pojedinačnih domaćinstava, uz zeleni otpad iz bašta i parkova, godišnje sakupi oko 900.000 tona bio-razgradivog otpada. Oko 70% tog otpada završi na nesanitarnim deponijama, šteteći životnoj sredini i povećavajući emisije gasova.


Samo 1% biološkog otpada se sakuplja i prerađuje, a gubitak u neiskorišćenim resursima Srbiju košta približno 50 mil EUR godišnje
.

Javni poziv za učešće u "Izazovu za upravljanje bio-otpadom" otvoren je do 22. aprila 2020. godine. Inovativne ideje za efikasnije upravljanje otpadom od hrane i zelenim komunalnim otpadom mogu da prijave lokalne samouprave, javna preduzeća, naučno-istraživačke institucije i organizacije civilnog društva. Više informacija potražite OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.