NavMenu

Virus korona šansa za srpske neimare na velikim infrastrukturnim projektima u zemlji?

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 09.03.2020. 11:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stockr/shuttersdtock.com)Ilustracija
Ukoliko dođe do značajnijeg uticaja korona virusa na dopremanje opreme i dolazak radnika iz Kine, kompanije iz te zemlje koje rade na infrastrukturnim projektima u Srbiji nagovestile su da će, ako se za time ukaže potreba, u većoj meri angažovati srpske izvodače i na taj način nadomestiti kinesku radnu snagu.

Nedavno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o uticaju korona virusa na svetsku ekonomiju i domaću privrednu aktivnost, izrazio zabrinutost u vezi realizacije projekta izgradnje puta Preljina-Požega. U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na pitanje Tanjuga da li na projektu Preljina-Požega ima dovoljano angažovanih radnika i opreme i da li postoji kašnjenje u realizaciji ovog projekta, kažu da će Putevi Srbije, kao investitor i kineska kompanija CCCC (China communications construction company) kao izvođač radova, učiniti sve u okviru svojih nadležnosti da ne dođe do probijanja roka za izgradnju ovog koridora.

Napominju da su u prethodnom periodu, uprkos različitim problemima, završavani brojni veliki infrastrukturni projekti.

- Međutim, kad govorimo o uticaju korona virusa, to je problem koji spada u domen više sile koja potencijalno može uticati na sve oblasti, pa i na izvođenje radova na izgradnji jednog auto-puta - navode u resornom ministarstvu.

U svakom izvođackom ugovoru, inače, postoji standardna klauzula "viša sila", na koju ugovorne strane mogu da se pozovu i primene, ukoliko se za to dokazano ispune uslovi, objašnjavaju u Ministarstvu.

Podsećaju da je 20. februara održan sastanak predstavnika Ministarstva sa svim kineskim kompanijama (CRI, CCCC, POWERCHINA, SHANGDONG HIGH SPEED i CMEC) koje su angažovane u Srbiji i na kojem je razgovarano o mogućim rešenjima za probleme uzrokovane epidemijom u Kini.

- Trenutno, kako smo informisani, postoje određeni problemi sa projektima koje realizuje kompanija CMEC, a potencijalni problemi sa kineskim izvođačima više se tiču proizvodnje i dopremanja opreme, nego dolaska radnika iz NR Kine.

Ostale kompanije su, dodaju, nagovestile da će ukoliko se za time ukaže potreba u većoj meri angažovati srpske izvođače i na taj način kompezovati kinesku radnu snagu.

- Što se tiče projekta izgradnje auto-puta Preljina-Požega, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao finansijer, JP Putevi Srbije, kao investitor i kineska kompanija CCCC, kao izvođač radova će učiniti sve u okviru svojih nadležnosti da ne dođe do probijanja roka za izgradnju ovog koridora - kažu u Ministarstvu.

Podsećaju da je reč o kineskoj kompaniji koja je nedavno, 18. decembra prošle godine, završila deonicu auto-puta Miloš Veliki od Surčina do Obrenovca, pre ugovorenog roka.

- Nadamo se da će ovi problemi biti prevaziđeni na najbolji mogući način i da se trenutna situacija neće bitno odraziti na izvodenje radova na projektima na kojima rade kineske kompaniije - navodi se u odgovoru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.