NavMenu

Prva organska tamjanika na tržištu

Izvor: Vino.rs Nedelja, 08.03.2020. 12:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Constantine Pankin/shutterstock.com)Ilustracija
Selena 2019, organska tamjanika vinarije Plavinci ulazi na domaću vinsku tržnicu kao prvo takvo vino te tradicionalno srpske sorte. Premijerno prikazivanje najvaljeno je na sajmu vina u Paraćinu 7. marta.

Otkud tamjanika na Dunavu kraj Grocke i šta znači pun Mesec na etiketi Selena, pitali smo Branislava Anđelića autora vina i vlasnika male vinarije koja organskim vinima pobuđuje sve veću pozornost vinskog auditorijuma?

- Grožđe dolazi iz organski sertifikovanog vinograda Mladena Vujića u Stalaću, na fantastičnom mestu stotinak metara iznad kule Todora od Stalaća gde neprestano duva vetar a okolo niko ništa drugo ne radi. Znači, idealno za organski uzgoj, a kako u poslednje vreme dosta čitam o biodinamici, odlučio sam da na etiketi bude slika punog Meseca i da se vino zove Selena po grčkoj boginji Zemljinog saputnika.

Anđelić je prošle godine kupio tonu tamjanike da vidi da li će umeti da napravi organsko vino od nje i proizveo je oko 900 boca, dok je manji deo odvojio za dva eksperimenta. Prvi je bio Pet Nat Tamjanika koju smo probali na specijalnom Wine Jam izdanju Terroirs 2019, dok je drugo vino koje je maceriralo punih 68 dana uradio u svega 20 boca.

- Jednostavno, nisam bio zadovoljan tamjanikama koje pijem. Previše su mirisne, udaraju direktno na nos pa od intenziteta mirisa ne možeš pravilno ukus da oceniš, koji je prema mojim opažanjima najčešće tanak. Ali onda sam probao tamjaniku Radovana Vukoja i iznenađen pitao ga kako ju je pravio. Kaže, berem zrelo grožđe i maceriram. Aha! Nešto kasnije odem kod Mlađe Vujića koji organski uzgaja i tamjaniku i prokupac, ali od svega toga ne proizvodi vino. Kažem mu, gre'ota je da prodaješ to grožđe konvencionalnim vinarima koji će ga mešati sa svojim prskanim grožđem, nego prodaj lepo meni. I onda sam krenuo da pratim Vukojev recept, ali kako smo namerno nešto kasnije brali grožđe, nakupilo se i malo više alkohola pa sad, kad sam dobio rezultate, razmišljam da dogodine uzmem duplo veću količinu i da ipak malo ranije berem.

Branislav je prvo bez kontrole temperature pustio grožđe da vri, dok je maceracija trajala četiri dana. Radio je potpuno bez dodatka sumpora što je pokazala i upravo pristigla analiza vina iz Vršca koja pokazuje da je ekstrakt 23, što je fenomenalno za bilo koje belo vino, napominje Bane. Punih 14,9 procenata alkohola, nizak pH, visoke ali meke kiseline koje, kao i alkohol u vinu, uopšte nisu agresivne.

- Pretpostavljam da se odigrala i malolaktika, vino je diskretno na mirisu ali ga ima, a na tržište kreće ubrzo, čim se još malo umiri. Veoma sam zadovoljan, pritom posebno ponosan i na eksperimentalnu dugomaceriranu tamjaniku sa kojom sam nedavno bio u Sloveniji u grupi srpskih vinara koji se bave takvim vinima. Legende ćilibarnih vina Radikon, Terpin, Prinčić bili su ozbiljno oduševljeni tim još uvek mladim i trpkim vinom. Za mene je to znak da je tamjanika očigledno sorta koja može da istrpi duge maceracije i od koje se mogu praviti razne divne stvari, a ne samo mirišljavo vino - završava Anđelić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.