NavMenu

Investitori zainteresovani da izgrade vetroparkove snage 3.000 MW u Srbiji

Izvor: Balkan Green Energy News Nedelja, 08.03.2020. 12:00
Komentari
Podeli
Trenutno su investitori zainteresovani da u Srbiji izgrade vetroparkove snage 3.000 MW, izjavio je Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor za trgovinu električnom energijom Elektroprivrede Srbije (EPS), na panelu Energetski pregled regiona – perspektive razvoja na Samitu energetike Trebinje – SET 2020.

Reč je o projektima vetroparkova snage 3.000 koje su investitori prijavili za priključak na prenosnu mrežu kod operatora prenosnog sistema Elektromreže Srbije (EMS), piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

Sada mnogima od njih i ne treba fid-in tarifa, komercijalno su isplativi i bez toga, rekao je Vlaisavljević, i dodao ti investitori dolaze u EPS da se raspitaju u vezi sa troškovima balansiranja. Komercijalno isplativo od tih 3.000 MW je, prema njegovoj proceni, oko 1.000 MW.

EPS je sada balansno odgovorno snaga za sve vetrparkove u Srbiji, kojih trenutno na mreži ima 360 MW.

- Oscilacije vetra na lokacijama na kojima su napravljene su znatne, pa je tako prosečna oscilacija deset puta veća nego u Severnom moru - naveo je on.

EPS-u bi u balansiranju, kako je istakao, dodatno pomoglo kontinualno trgovanje na berzama električne energije, što trenutno nije izvodljivo.

Za balansiranje se koristi Reverzibilna hidroelektrana (RHE) Bajina Bašta, a Vlaisavljević smatra da će biti izgrađena i Bistrica, koja bi imala tri jezera što bi omogućavalo bolje korišćenje vode.

Vlaisavljević je istakao da je ulazak u energetsku tranziciju neminovan, ali da mora da se nađe dobra mera brzine tih promena.

- EPS bi za oko dve godine trebalo da završi svoj prvi vetropark u Kostolcu, snage 66 MW, kao i solarna elektrana snage 10 MW, a u pripremi je još jedna snage 100 MW - najavio je Vlaisavljević.

Na panelu su učestvovali i Eva Šukleva, direktorka kompanije MEPSO, Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), Drago Bago, izvršni direktor za razvoj Elektroprivrede hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB), Ivan Mrvaljević, izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Mitja Tašler, izvršni direktor Termoelektrane Šoštanj u okviru Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.