NavMenu

Ko će i na koji način kontrolisati primenu testa samostalnosti preduzetnika

Izvor: eKapija Nedelja, 08.03.2020. 10:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Usvajanjem izmena Zakona o porezu na dohodak krajem 2019. godine uvedena su nova pravila koja imaju za cilj da testiraju da li se odnos između preduzetnika i njegovog nalogodavca može smatrati samostalnim. Od 1. marta krenula je i primena testa samostalnosti, a za sada nije poznato na koji način će se i kada sprovoditi prva testiranja. Sofija Popara, osnivač portala Paušal.rs, za eKapiju navodi da, koliko je poznato, neće biti kancelarijske kontrole.

- Od 1. marta pa nadalje moguća je kontrola svih preduzetnika. Ono što je poznato je da neće biti kancelarijske kontrole, nego će kontrola biti "na poziv". Paušalci će dobijati poziv da dođu u Poresku upravu i tu kreće kontrola i to je ono što su poreski savetnici koji su tumačili nove propise objasnili - kaže Popara.

Prema njenom mišljenju prvi "na udaru" kontrole su doo društva koja imaju ispod sebe mnogo preduzetnika.

- To je moje lično mišljenje, da će prvo biti kontrolisani oni koji nisu prešli na radni odnos, odnosno ko je zloupotrebljavao preduzetnika umesto radnika. Pojedinci ne toliko, ali verujem da su i oni spremni za promene - smatra naša sagovornica.

Test samostalnosti sadržaće devet kriterijuma kojim bi se proveravala samostalnost preduzetnika u odnosu na nalogodavca, a opširnije o tome koji su kriterijumi, čitajte u posebnoj vesti.

Poreska uprava nedavno je objavila detaljno Uputstvo za primenu testa samostalnosti za preduzetnike na 90 strana, što Popara vidi kao presedan koji ima pozitivne efekte.

- Objavljivanje uputstava za javnost nije nešto što Poreska uprava čini inače. Mislim da je ovaj presedan odličan jer će preduzetnik moći da prođe kroz sve tačke i da koliko-toliko proceni da li prolazi test ili ne prolazi. Uputstvo je, prema mom mišljenju, odlično jer su navedeni konkretni primeri sa kojima preduzetnici mogu da se poistovete. Nije pisano suvoparno, nego je suština podržana - kaže Popara.

U Uputstvu za primenu testa samostalnosti navodi se da će u najvećem broju slučajeva teret dokazivanja biti na Poreskoj upravi.

- U kontekstu kontrole koja uključuje primenu odnosno proveru testa samostalnosti, teret dokazivanja će snositi lice koje nastoji da primeni poseban režim oporezivanja koji nastaje kao rezultat ispunjavanja najmanje 5 od 9 propisanih uslova sadržanih u testu samostalnosti, što će u najvećem broju slučajeva biti Poreska uprava - piše.

Takođe, navodi se i da će se test primenjivati u okviru poreskih kontrola koje obuhvataju kontrolu ispravnosti obračunavanja i plaćanja poreza i doprinosa po odbitku – objedinjena naplata, kao i koje obuhvataju kontrolu obračunavanja i plaćanja poreza na prihode od samostalne delatnosti.

Konkretno, kako se navodi, test samostalnosti u okviru poreske kontrole može da se primenjuje tokom:

- Kontrole u okviru koje je kontrolisani poreski obveznik nalogodavac i to domaće pravno lice ili preduzetnik;
- Kontrole u okviru koje je kontrolisani poreski obveznik preduzetnik koji ima nalogodavca-domaće pravno lice ili preduzetnika;
- Kontrole u okviru koje je kontrolisani poreski obveznik preduzetnik koji ima nalogodavca-strano lice.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.