NavMenu

Srbija uveze cveća za 11, a izveze za 4 mil EUR - Najviše stigne u zemlje EU

Izvor: Tanjug Subota, 07.03.2020. 11:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andris Tkacenko/shutterstock.com)Ilustracija
Industrija cveća u svetu je grana od 200 mlrd USD, pa iako i u Srbiji ova proizvodnja beleži rast, ipak se cveća uglavnom setimo prigodno - oko Dana žena - 8. marta.

Sekretar Udruženja za poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović za Tanjug kaže da trgovinska razmena cveća na svetskom nivou prelazi 200 mlrd USD sa stopom rasta i do 10%, dok je naš rezultat u razmeni sa svetom 15 mil EUR i beleži rast.

- Srbija poslednjih godina beleži i rast površina pod cvećem, pretpostavka je da te površine prelaze i 500 hektara, a pored toga na oko 600 hektara postoji plantažno gajenje cveća - rekao je Bogunović.

U strukturi razmene sa svetom Srbija izveze za 4 mil EUR, a uveze za 11 mil EUR.

U srpskom izvozu više od 40% je rezano cveće, slede ukrasno bilje, a izvozimo i sadni materijal. Najviše našeg cveća stigne u zemalje Evropske unije.

Najznačajni spoljnotrgovinski partner kod cveća za Srbiju je Holandija od koje najviše i uvozimo, a srpsko cveće stiže i u Poljsku, Nemačku, Sloveniju i Rusku federaciju.

- Najviše sadnog materijala uvozimo za lale, narcise, zumbule i orhideje, od rezanog cveća najviše uvozimo ruže pa orhideje, hrizanteme i ljiljane - kaže Bogunović i dodaje da najviše izvozimo rezano cveće, pre svega ruže.

Proizvođača cveća u Srbiji najviše je na prostoru zapadno od Beograda, na severu Vojvodine, a rasadničarske proizvodnje je najviše oko Kruševca i Trstenika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.