NavMenu

Preliminarni sporazum za gradnju TE Kolubara B - Polovinu opreme i radova isporučiće srpska privreda, poručuju iz EPS-a

Izvor: eKapija Petak, 06.03.2020. 14:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SpaceKris/shutterstock.com)Ilustracija
JP Elektroprivreda Srbije i kineska POWERCHINA potpisale su Preliminarni sporazum o saradnji na završetku izgradnje Termoelektrane Kolubara B u Kaleniću kod Uba.

Preliminarni sporazum potpisali su Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a i Jang Bo, direktor kompanije POWERCHINA.

Gradnja TE Kolubara B u Kaleniću, kod Uba, započeta je 80-ih godina prošlog veka, a plan EPS-a je da se u saradnji sa kineskim partnerom, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine, završi izgradnja tog zamenskog kapaciteta, sa jednim blokom snage oko 350 MW, navedeno je na sajtu Elektroprivrede Srbije.

U Kaleniću će biti završena izgradnja zamenskog bloka koji osigurava održivi industrijski razvoj Srbije u skladu sa najnovijim tehnologijama i merama zaštite životne sredine koje je propisala EU. Blok u Kaleniću predstavlja zamenski kapacitet za TE Morava i TE Kolubara A.

- U narednih nekoliko godina između EPS i kineskih kompanija biće realizovano mnogo projekata - najavio je Grčić.

Direktor kineske kompanije POWERCHINA Jang Bo istakao je da je kompanija na čijem je čelu svetski poznata vodeća inženjering grupa koja ima veliko iskustvo u izgradnji sličnih termoblokova širom sveta, podsetiivši da je ta kompanija u Srbiji prisutna dugi niz godina.


TE Kolubara B imaće i primarne i sekundarne mere za smanjenje emisije azotnih oksida, sistem za odsumporavanje, elektrofiltere za smanjenje emisije praškastih materija, sistem za smanjenje žive i halogenih elemenata, sistem za tretman otpadnih voda.

- Završetkom TE Kolubara B omogućava se iskorišćenje uglja, najsnažnijeg energetskog resursa koji Srbija ima, do 2050. godine. Završetak ovog projekta ima veliki značaj i za domaću privredu, budući da će minimum 45% isporučene opreme i radova izvesti srpska privreda - navode iz EPS-a.

Plan je da blok bude na mreži do kraja 2024. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.