NavMenu

Počela gradnja fabrike nemačke kompanije Brose kod Pančeva - Razvojni centar i posao za 1.100 radnika, investicija 120 mil EUR (VIDEO)

Izvor: eKapija Petak, 06.03.2020. 12:33
Komentari
Podeli
Budući izgled fabrike (Foto: Ivana Milovanović / eKapija)Budući izgled fabrike
U Pančevu je počela gradnja fabrike nemačke kompanije Brose koja se bavi proizvodnjom elektro-motora za automobilsku industriju, a očekuje se da bude završena na proleće 2021.

Investicija je vredna 120 mil EUR, a plan je da u narednom periodu bude zaposleno 1.100 radnika. Reč je o prvoj fazi radova, a proizvodnja bi trebalo da počne sredinom 2021. godine.

- U Pančevo smo došli zbog blizine Beograda i Novog Sada, jer su to univertizetski gradovi, a to je za nas od značaja, jer osim pogona imaćemo i razvojni centar i potrebni su nam visokoobrazovani kadrovi za rad na razvoju hardvera i softvera - kaže Tomas Špangler, izvršni potpredsednik za poslovanje Brose Grupe.

Izgled buduće fabrike (Foto: Ivana Milovanović / eKapija)Izgled buduće fabrike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ovo značajna investicija za Banat, ali i za Beograd, te da će u Brose-u biti zaposleno 41% visokoobrazovanih ljudi.

- Plata će se kretati oko 750 EUR za obične radnike, 1.100 EUR za inženjere, a očekujemo da raste i do 1.900 EUR - rekao je Vučić.

Čelnici Brose Grupe izrazilu su očekivanja da će do 2025. godine ta kompanija u Srbiji ostvariti promet od oko 440 mil EUR.

Predsedavajući Brose Grupe Mihael Stošek rekao je da će to biti deveta Broseova fabrika.

- Nedavno smo otvorili fabriku u Slovačkoj, a sada nam predstoji izgradnja fabrike i razvojnog centra u Pančevu što će po površini od 60.000 kvadratnih metara biti naš najveći proizvodni teren - rekao je Stošek.

Istakao je da je kompanija Brose, koja je osnovana 1971. godine kao porodična firma, danas na četvrtom mestu u svetu po isporuci auto-delova i da godišnje snabdeva automobilsku industriju sa oko 200 miliona električnih motora godišnje.

U fabrici Brose u Pančevu će se proizvoditi moduli ventilatora za hlađenje motora za sisteme upravljača i pumpe za ulje, kao i elektronike.

Brose je porodična kompanija, koja u 24 zemlje na 64 lokacije zapošljava oko 26.000 radnika i ostvaruje promet od 6,2 mlrd EUR, a svako drugo vozilo u svetu, kako navode, ima delove koje proizvodi ova kompanija.

Ivana Milovanović



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.