NavMenu

Nova tehnologija ulazi i u zdravstvo - Radi se na digitalizaciji snimaka i elektronskom potpisu

Izvor: Tanjug Sreda, 04.03.2020. 13:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Freedomz/shutterstock.com)Ilustracija
Bolja zdravstvena zaštita mora da se obezbedi, da bi smo imali i bolju radnu snagu, u čemu bi veoma efikasna mogla da bude digitalizacija zdravstva, ocenili su učesnici panela "Zdravstvena zaštita 4.0: opasnost ili pretnja", održanog u okviru Kopaonik biznis foruma 2020.

Direktor tima za IT i preduzetništvo pri Kabinetu premijerke Nenad Paunović izjavio je da je sve veće znanje u oblasti zdravstva nemoguće ispratiti bez pomoći tehnologije, kao i da je preduslov za to saradnja države i privrede, odnosno javnog i privatnog sektora.

Prema njegovim rečima, trenutno se radi na digitalizaciji snimaka, koji će omogućiti praćenje detekcije razvoja promena.

Direktor sektora za razvoj i informacione tehnologije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Marko Jovanović rekao je da papirologija u zdravstvu predstavlja veliki trošak, i da će nastojati da 2020. godine ona bude zamenjena uvođenjem tehnologija, poput elektronskog potpisa, koji bi ostavio dosta prostora za uštedu.

- Rekao sam kolegama iz finansija da će ili pristati na healthcare 4.0, ili ćemo ih zameniti robotima - rekao je Jovanović.

Savetnik za zdravstvenu zaštitu Economist Intelligence Unit Vivek Muhtu kaže da ljudi zahtevaju bolju zdravstvenu zaštitu i lečenje, ali da rešenje nisu skupe, već efikasne opcije.


- Zdravstvena zaštita je crna kutija u kojoj moramo da sagledamo gde su sve neefikasnosti. Moramo da popravimo sistem, smernice da bismo unapredili zdravstvo - rekao je Vivek.

Zbog svega toga, zaključio je on, vlade moraju zajedno sa privatnim sektorom da naprave metodologiju, jer je poboljšani zdravstveni sistem dobit za sve.

Detaljnije o najzanimljivijim dešavanjima sa Kopaonik biznis foruma pogledajte OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.