NavMenu

Srbija će uskoro uvoziti zaposlene iz Indije, Pakistana i Turske? - Odlazak radnika veliki problem za domaću privredu

Izvor: eKapija Utorak, 03.03.2020. 15:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: By serato / shutterstock.com)Ilustracija
Problem nedostatka radne snage u fokusu je ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, a predviđanja su da će Srbija uskoro morati da uvozi radnike.

- Imamo dva problema kada je o nedostatku radne snage reč. Nedostaju nam i nekvalifikovani i kvalifikovani radnici. Bojimo se da ćemo u najskorije vreme uvoziti radnike iz trećih zemalja, Indije, Pakistana i Turske - rekao je na panelu "Infrastruktura i regionalna povezanost" Dragan Pavelić, direktor u kompaniji Strabag.

On je dodao da se u niskogradnji Strabag i dalje oslanja na lokalne kapacitete i da je veći problem u visokogradnji. Pavelić je istakao da je posebno značajan problem nedostatka obrazovanih radnika, pre svega inženjera.

- Visokokvalifikovana radna snaga odlazi na zapad i drago nam je kad odlaze u Strabag u Austriji ili u Švajcarskoj, ali sa druge strane to slabi našu poziciju u Srbiji. Tu radnu snagu ne možemo da uvodimo iz trećih zemalja i to je problem - rekao je Pavelić.


Dubravka Negre, šefica kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan navela je da ovom problemu treba pristupiti dvojako.

- Priliv radne snage je pokazatelj da ekonomija napreduje, ali mislim da bi državu više trebalo da brine odliv radne snage - rekla je Negre na panelu u okviru Kopaonik biznis foruma.

I.M .

Detaljnije o najzanimljivijim dešavanjima sa Kopaonik biznis foruma pogledajte OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.