NavMenu

Isporuka betona u svim vremenskim uslovima

Izvor: Promo Utorak, 03.03.2020. 09:53
Komentari
Podeli
(Foto: Vojislav Vujanić/ Lafarge)
Građevinska industrija je ulaskom u novi investicioni ciklus, pre svega infrastrukture a zatim i komercijalno-poslovnih projekata, inicirala dinamičan privredni rast kojim je obeležena prethodna godina. Kao njen siguran oslonac i pouzdan partner, Lafarge Beton, prateći opšti trend rasta, kontinuirano ulaže u nove kapacitete i razvoj svojih proizvoda i usluga, obezbeđujući na taj način fundamente za dalji napredak građevinske industrije, pre svega u samoj prestonici, ali i u ostatku Srbije.

Prepoznajući potrebu dinamičnog i zahtevnog beogradskog tržišta za neometanom isporukom betona u svim vremenskim uslovima, u Lafarge-u je u proteklom periodu investirano u savremenu opremu, pre svega u sistem za hlađenje svežeg betona pri povišenim letnjim temperaturama, kao i u tzv. Sauter sistem, namenjen za grejanje betona u zimskim uslovima.

- Kako bi beton mogao ispuniti zahtevane performance i zadovoljio propisane norme, neophodno je da se njegova temperatura održava u rasponu između 5 i 30 stepeni celzijusa. Investiranjem u opremu neophodnu za hlađenje, odnosno za grejanje betona, u zavisnosti od godišnjeg doba, osigurali smo kontinuiranu isporuku kvalitetnog betona bez obzira na vremenske prilike - navodi direktor sektora Lafarge Beton, Goran Kujović.

- Sistem za hlađenje baziran je na automatskom i strogo kontrolisanom doziranju tečnog azota za hlađenje sveže betonske mase u betonskoj mešalici, koji se ubrizgava preko specijalno dizajniranih mlaznica. Ovakav način hlađenja betona postiže najveću efikasnost jer se hladi ukupna masa svežeg betona. Tečni azot prilikom doziranja prelazi u gasovito stanje i spušta temperaturu betona na željenu, koja je prethodno zadata od strane tehnologa. Pošto je medijum za hlađenje gas koji nema sadržaj vlage, samim tim nema uticaj na kvalitet betona – pojasnio je Goran Kujović inovativno rešenje razvijeno u saradnji sa kompanijama Karin Komerc MD i Messer Tehnogas.

- Zahvaljujući mreži betonskih baza snabdevenih sistemima za hlađenje i grejanje betona, koje su strateški raspoređene na teritoriji Beograda, počev od Leštana, preko Savskog nasipa, Makiškog polja do Ade Huje, u mogućnosti smo da kontinuirano snabdevamo betonom aktuelna prestonička gradilišta i to u svakom trenutku, neometani atmosferskim prilikama, poštujući zahtevnu dinamiku projekata. Nova flota vozila, pre svega miksera i pumpi, koji su u saobraćaju od januara meseca tekuće godine, podigli su na novi, značajno viši nivo usluge logistike i transporta Lafarge Betona, što nam je sveobuhvatno omogućilo da poboljšamo tačnost isporuke i osiguramo bolji kvalitet naših proizvoda - istakao je direktor sektora Lafarge Beton za Srbiju.

Auto-put "Miloš Veliki" (Foto: Aleksandar Milutinović / Lafarge)Auto-put "Miloš Veliki"
Reputacija kompanije Lafarge kao pouzdanog partnera i usmerenost ka inovativnim rešenjima - posebno u domenu infrastrukture, sa jedne strane, kao i kapacitet betonskih baza sa druge, omogućili su Lafarge Betonu učešće u realizaciji projekata od nacionalnog značaja.

Pre svega treba pomenuti izgradnju Koridora 11, odnosno auto-puta "Miloš Veliki" čija je planirana dužina kroz teritoriju Srbije 270 kilometara. Lafarge proizvodi korišćeni su na tri deonice auto-puta: Obrenovac-Ub, Lajkovac-Ljig i Ljig - Čačak. Za zahtevne radove na izgradnji tunela Brančić, najdužeg tunela (945 m) na pomenutom auto-putu, osim standardnih, korišćeni su i betoni Lafarge Ultra serije - Mlazni beton i Hidromedia, drenažni beton visoke propustljivosti.

- Obilaznica oko Beograda, auto-put koji se proteže dužinom 70 km od Dobanovaca, preko Ostružnice i Bubanj potoka do Pančeva, takođe, spada u red kapitalnih investicija u čijoj izgradnji učestvujemo - navodi Kujović. Kao jedan od najvećih projekata u Srbiji, povezivaće dva grada, Beograd i Pančevo i predstavljaće srce infrastrukturne mreže sa direktnim vezom ka mađarskoj, bugarskoj, makedonskoj i hrvatskoj granici.

Tunel Brančić (Foto: Aleksandar Milutinović / Lafarge)Tunel Brančić
U red značajnih kapitalinih i infrastrukturnih projekata za čiju izgradnju kompanija Lafarge isporučuje beton, ubrajaju se i sanacija i rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije, završetak obilaznice oko Zrenjanina, radovi na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta, trenutno najveći infrastrukturni projekat u zemlji, kao i mnogi drugi.

Sudeći po najavama iz Lafarge-a, beočinski gigant će i u narednom periodu nastaviti da bude glavni oslonac građevinskom sektoru Srbije i da kroz bezbedan rad, proizvodi i ugrađuje najkvalitetnije građevinske materijale.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.