NavMenu

U Luci Prahovo gradiće se prvi zeleni terminal u Srbiji za odlaganje brodskog ulja - U planu i proširenje kapaciteta pristaništa

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.02.2020. 15:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Chubykin Arkady/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za proširenje kapaciteta Luke Prahovo, kao i izgradnju tzv. zelenog terminala, prvog te vrste u Srbiji. Dodatni kapaciteti Luke Prahovo, treba da omoguće pretovar i skladištenje najmanje 2.000.000 tona raznih vrsta rasute i generalne terete, čime će ova luka ispuniti uslove za uključivanje u Core TEN-T mrežu rečnih luka.

- Luka Prahovo naročito je važna za efikasno poslovanje RTB Bor i IHP Prahovo, a samim tim i za veliki broj stanovnika istočne Srbije, pri čemu će planirano proširenje kapaciteta ove luke istu učiniti daleko konkurentnijom u odnosu na luke Turnu Severin, Vidin i Kalafat - navodi se u dokumentaciji.

Proširenje kapaciteta Luke Prahovo i to izgradnjom skladišnih prostora za rasute terete i komadnu robu, kao i prateće pristupne i lučke infrastrukture, treba da omoguće valorizaciju povoljnog geografskog saobraćajnog položaja ove luke, i to prevashodno njenom specijalizacijom za pretovar i skladištenje rasutih i generalnih tereta dominantno, ali ne isključivo vezanih za hemijsku industriju.

Takođe, kako se navodi, imajući u vidu da u lukama na teritoriji Srbije nema prijemnih stanica za brodski otpad, što ima izrazito loš uticaj na zagađenje Dunava sa brodova, izgradnjom prvog tzv. zelenog terminala, odnosno terminala za prijem, tretman i odlaganje brodskog ulja i otpadnih materija, kao i prihvat, tretman i evakuaciju otpadnih voda, značajno će se unaprediti nivo zaštite životne sredine i zagađenja Dunava.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobilo je saglasnost da preuzme obaveze po ugovorima za izradu tehničke dokumentacije za proširenje kapaciteta Luke Prahovo, za šta je izdvojeno 24.000.000 dinara u 2020. godini i do 6.000.000 dinara u 2021. godini.

Rok za podnošenje ponuda za izradu tehničke dokumentacije je 27. mart 2020, a detalje o tenderu pogledajte OVDE.

Podsetimo, resorno ministarstvo raspisalo je i tender za izradu tehničke dokumantacije za proširenje kapaciteta Luke Bogojevo, a više o tome čitajte u posebnoj vesti.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.