NavMenu

EU zabranjuje uvoz voća koje sadrži tragove hlorpirifosa - U Srbiji pravilnik o upotrebi sredinom godine

Izvor: Politika Četvrtak, 27.02.2020. 12:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)Ilustracija
Države članice Evropske unije donele su odluku o zabrani uvoza voća koje sadrži tragove hlorpirifosa, pesticida koji se smatra štetnim po ljudsko zdravlje. Odluka koju je donela većina država članica značiće zabranu tog insekticida u celoj Uniji.

Prema pisanju evropskih medija, dozvola za hlorpirifos istekla je još u januaru ove godine. Posle tromesečnog prelaznog perioda, svako uvezeno voće koje ga sadrži i u najmanjim tragovima biće povučeno sa tržišta. To znači da će njegova primena biti potpuno zabranjena.

Hlorpirifos koriste poljoprivrednici kako bi sprečili insekte da oštete poljoprivredne proizvode. Ta supstanca nalazi se u mnogim komercijalnim preparatima, koji se prodaju i u Srbiji, jer je efikasna zaštita za više od 50 useva od velikog broja štetočina.

Odluka Evropske unije o zabrani znači i potencijalni problem za domaće izvoznike, budući da Srbija velike količine poljoprivrednih proizvoda plasira na to tržište.

Kako Politika saznaje u Ministarstvu poljoprivrede, Srbija će se usaglasiti sa evropskim propisima u ovom sektoru, a donošenje pravilnika kojim će upotreba tog preparata biti zabranjena očekuje se sredinom ove godine.

Ovaj insekticid u upotrebi je još od šezdesetih godina prošlog veka, a brojna istraživanja su se u međuvremenu bavila dokazivanjem njegove povezanosti sa genetskim oštećenjima, probavnim smetnjama, pojavom kancera, muške neplodnosti.


Kako prenose mediji, tragovi ovog insekticida često se mogu naći na uvezenom jabučastom voću.

Milan Stević, sa Katedre za pesticide Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, kaže da postoje novija jedinjenja, isto tako efikasna, a daleko bezbednija po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

- Zašto famozni glifosat opstaje i šta ga to drži u upotrebi? To što ni danas nema alternativu. Ne postoji ništa slično sa takvim karakteristikama. Da je jeftin, da deluje kao totalni herbicid na sve biljne vrste i, što je najbitnije, posle tri nedelje ostavlja zemljište potpuno čistim za setvu – ističe sagovornik Politike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.