NavMenu

Komercijalna banka prodata za 387 mil EUR - NLB kupovinom 83,23% udela postaje treća najveća bankarska grupa u Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.02.2020. 08:42
Komentari
Podeli
Nova Ljubljanska banka (NLB) juče je potpisala kupoprodajni ugovor sa Republikom Srbijom o kupovini 83,23% vlasničkog kapitala Komercijalne banke a.d. Beograd, po ceni od 387 mil EUR.

Finalizacija transakcije očekuje se u četvrtom kvartalu 2020. godine i podleže obaveznim regulatornim dozvolama od strane, između ostalog, Evropske centralne banke, Banke Slovenije i Narodne banke Srbije, navodi se u saopštenju NLB-a.

- Naknada za 83,23% vlasništva iznosi 387 miliona EUR, koja se plaća u gotovini po zatvaranju transakcije. U skladu sa propisima o privatizaciji banaka u Srbiji, NLB nije obavezna da pokrene tender za obavezan otkup akcija od manjinskih akcionara u KB-u - ističu iz Banke.

U dopisu objašnjavaju i da navedena cena "podrazumeva procenu od 465 mil EUR za stopostotni vlasnički udeo, što predstavlja 0.77 puta vlasnički kapital KB-a na konsolidovano osnovu prema zahtevima međunarodnih računovodskih standarda MSFI na dan 30. juna 2019. godine i 6-puta procene dobiti Komercijalne banke za 2019. godinu".

Cena će, kako se navodi, biti podložna dvopostotnoj godišnoj kamatnoj stopi od 1. januara 2020. do zatvaranja transakcije. U tom periodu, NLB će imati korist od dobiti Komercijalne u skladu sa tzv. mehanizmom zaključane kutije ("locked-box mechanism").

Pod uslovom izdavanja dozvole od strane Narodne banke Srbije, dodeljena ali još neisplaćena dobit i primanja radnika iz prošlih finansijskih godina biće isplaćena pre zatvaranja transakcije. Postojeći akcionari KB-a takođe će dobiti dividendu u iznosu od 50% neto prihoda u 2019. godini, do maksimalno 38 mil EUR pre zatvaranja transakcije.

Kako su istakli iz NLB-a, Srbija ovom transakcijom postaje najveća strana filijala NLB Grupe, doprinoseći sa 24% povećanju imovine:

- Komercijalna banka donosi više od 770.000 aktivnih klijenata fizičkih lica i najveću prodajnu mrežu u zemlji, sa 203 ekspoziture uz postojeće NLB-ove ekspoziture u Srbiji. Filijale u Bosni i Hercegovini i Crnoj gori takođe će doprineti poslovanju NLB-a na tim tržištima.

Blaž Brodnjak, predsednik Uprave NLB-a, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora da će akvizicija Komercijalne banke rezultirati porastom tržišnog učešća NLB-a u Srbiji na više od 12,1% prema bilansnoj sumi.

- Time će NLB postati treća največa bankarska grupa u zemlji - kazao je Brodnjak.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali, izjavio je da je Srbija zadovoljna cenom koju je dobila.

- Taj novac će država uložiti na pametan način, i to pre svega u investicioni plan "Srbija 2025", što će dalje doprineti poboljšanju kvaliteta života naših građana i daljem rastu BDP-a. Komercijalna banka je odlično radila ali može da radi i mnogo bolje, i verujem da će to biti moguće zahvaljujući novom strateškom partneru. Kada je reč o finansijskim uslugama, gde imate otvoreno tržište, smatramo da privatni partner može da bude mnogo bolji vlasnik od države. NLB je ozbiljna banka, koja ima jasnu strategiju i viziju, i koja je jedina regionalna finansijska institucija listirana na Londonskoj berzi sa GDR. Nadamo se da će se transakcija uspešno zatvoriti u narednih nekoliko meseci - kazao je Mali.

Vučić: NLB nije slovenačka nego američka banka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da NLB banka, koja je učestvovala na tenderu za prodaju Komercijalne banke, nije slovenačka, već da je samo 25% slovenačka, a da je ostalo američko.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.