NavMenu

Širi se kapacitet Luke Bogojevo - U planu novi logistički centar, terminali, bunker stanica i železnički industrijski kolosek

Izvor: eKapija Sreda, 26.02.2020. 10:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PeterVrabel/shutterstock.com)Ilustracija
U narednih nekoliko godina očekuje se rast prevoza robe na unutrašnjim vodnim putevima na ukupno 18% u odnosu na druge vidove transporta, a za ostvarivanje ovog cilja neophodno je unaprediti transportnu infrastrukturu na mreži unutrašnjih vodnih puteva, a pre svega na Dunavu, Savi i Tisi. U skladu sa tim Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za proširenje kapaciteta Luke Bogojevo.

Pojektovani dodatni kapaciteti Luke Bogojevo, kao i proširivanje vrsta lučkih usluga koje ova luka nudi, treba da omoguće pretovar i skladištenje najmanje 600.000 tona raznih vrsta poljoprivrednih proizvoda, čime će ova luka ispuniti uslove za uključivanje u Core TEN-T mrežu rečnih luka.

Rok za podnošenje ponuda za izradu tehničke dokumentacije je 26. mart 2020, a detalje o tenderu pogledajte OVDE.

Proširenje kapaciteta Luke Bogojevo i to izgradnjom lučkog logističkog centra, odnosno skladišnih prostora za rasute terete (šljunak i pesak) i komadnu robu, novih silosa za žitarice, mineralna đubriva i uljarice, kao i prateće infrastrukture koja obuhvata železnički industrijski kolosek u dužini od 2,5 km i njegovo povezivanje sa nacionalnom železničkom mrežom, zatim izgradnju još jednog vertikalnog keja, treba da omoguće valorizaciju povoljnog geografskog saobraćajnog položaja ove luke, i to prevashodno njenom specijalizacijom za pretovar i skladištenje žitarica, uljarica i mineralnog đubriva.

- Imajući u vidu sve veću potrebu za upotrebom kontejnera u prevozu žitarica, u luci treba izgraditi kontejnerski terminal manjeg kapaciteta. Takođe, imajući u vidu nedostatak skladišnih kapaciteta, odnosno rezervoara za naftu i derivate nafte, u luci se planira izgradnja terminala za naftu i derivate nafte, uključujući i manju bunker stanicu za snabdevanje brodova pogonskim gorivom - navodi se u dokumentaciji.

Luka u Bogojevu nalazi se na levoj obali Dunava i udaljena je 40 km od autoputa E75, pravac Beograd-Budimpešta. Luka je otvorenog tipa sa akvatorijom dubine 12 m. Ukupna dužina vertikalnog keja iznosi svega 167 m, a u funkciji pretovara tereta koristi se novoizgrađeni deo keja dužine 90 m.

Najčešće obrađivane robe su žitarice i veštačko đubrivo, a u proteklih pet godina, promet roba koji se pretovari u Luci Dunav Bogojevo je između 200.000 t i 350.000 t razne robe na godišnjem nivou. Prema zabeleženoj tražnji za pružanjem usluga ove luke, obim pretovara je mogao da bude oko 500.000 tona, ali usled nedostajuće infrastrukture ovaj obim lučkih usluga nije mogao da bude obezbeđen.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.