NavMenu

Vinarija Kiš planira proširenje vinograda - Do kraja 2021. godine 15 hektara

Izvor: Agroklub Sreda, 26.02.2020. 10:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vedrana Džudža)Ilustracija
Porodična proizvodnja vinarije Kiš razvija se gotovo 200 godina. Trenutno je vode Predrag Crnković i njegova sestra, a do pre 10 godina u najvećoj meri proizvodnji je bio posvećen njihov deda, od kog su najviše i naučili.

Vinogradi porodice Crnković prostiru se na površini od 12 hektara. Ove godine planiraju da zasade i 13. hektar, a do kraja 2021. trebalo bi da zauzmu površinu od 15 hektara.

Promena klime, prema rečima našeg sagovornika, uticala je na okretanje proizvodnji crvenih vina.

- Autohtone sorte bolje prihvataju klimatske promene, otpornije su na neke bolesti - rekao je Predrag.

Autohtone sorte vinarije Kiš su beli grašac i bermet, koji su se, dodaje Predrag, odlično pokazali na terenu Sremskih Karlovaca. Bermet je i vino po kojem je ova vinarija i čuvena i poznata.

- Imamo i dva rizlinga, Misteriju suvu i polusuvu. Šardone imamo od pre nekoliko godina, Kiš roze, Kiš portugizer, Kiš merlo, Kiš bermet beli, Kiš bermet crveni - navodi Crnković.


Manji deo njihovog vina prodaje se u rinfuzi, a ostatak do kupaca dolazi u flašama. Duga tradicija sačuvala je i stare kupce koji i dalje dolaze na kućni prag.

Oko 60% vina odlazi distributerima i restoranima u Srbiji. Kada je u pitanju izvoz, do sada se vinarija Kiš probila na tržište Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovačke i Austrije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.