NavMenu

Proširenje tramvajske mreže na Novom Beogradu - U planu povezivanje Mosta na Adi i Ulice Jurija Gagarina

Izvor: eKapija Utorak, 25.02.2020. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: Konkursna dokumentacija)
Tramvajska mreža mogla bi u narednom periodu da obuhvati i novu trasu na Novom Beogradu. Naime, planirano je da se pruga preko Mosta na Adi bolje poveže sa Ulicom Jurija Gagarina, a Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije.

Trenutno, od Mosta na Adi do Jurija Gagarina beogradski tramvaji kruže poput "šarganske osmice" - sa tri desna skretanja oko bloka u kojem je Železnička stanica Novi Beograd, umesto jednog levog.

Planirano je uspostavljanje tramvajskog saobraćaja u ulicama Đorđa Stanojevića i u Bulevaru crvene armije (Dr Agostina Neta). Ovim bi se, kako se navodi u dokumentaciji, rasteretile postojeće saobraćajnice oko planirane pozicije autobuske i železničke stanice u Bloku 42, kvalitetnije opsluživanje Blokova 67, 67a, 66 i 66a javnim prevozom i odgovarajuća infrastrukturna opremljenost prostora.

Projektom je obuhvaćena površina od oko 7,7 hektara, a u okviru regulacija dela Ulice Jurija Gagarina, Ulice Đorđa Stanojevića i Bulevara Crvene armije (Dr Agostina Neta) planirana je tramvajska pruga, kolovoz, parkinzi, trotoari, zelene površine i biciklističke staze. Takođe je predviđeno mesto za punjenje elektroautobusa, kao i tramvajska i autobuska stajališta.

Tehnička dokumentacija, osim osnovnog zahteva rekonstukcije saobraćajnica i rekonstrukcije i izgradnje dvokolosečne tramvajske pruge, treba da sadrži i zaštitu (eventualno izmeštanje) postojećih instalacija (vodovod, kanalizacija, TT, kablova EPS-a, i toplovoda). Tramvajska pruga je, kako piše, predvideđena u izdvojenoj i izdignutoj tramvajskoj baštici.

Predmet tehničke dokumentacije je izrada Idejnog rešenja za potrebe pribavljanja lokacijskih uslova, Projekta za građevinsku dozvolu i Projekta za izvođenje radova.

Rok za izradu tehničke dokumentacije je 290 kalendarskih dana, a ponude se mogu dostaviti najkasnije do 25. marta 2020. Detalje o tenderu pogledajte OVDE.

Podsetimo, Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd predložilo je za 2020. godinu proširenje tramvajske mrže na 11 deonica u ukupnoj dužini od 28,7 kilometara, a spisak deonica pogledajte u posebnoj vesti.

Širenje tramvajske mreže u ovom delu predviđeno je i Planom detaljne regulacije ovog područja iz 2017. godine, o čemu je eKapija već pisala.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.