NavMenu

NLB preuzima Komercijalnu banku

Izvor: B92 Utorak, 25.02.2020. 08:02
Komentari
Podeli
Ponuda slovenačke Nove ljubljanske banke (NLB) za Komercijalnu banku odabrana je kao najbolja.

Tako će Slovencima pripasti finansijska institucija koja pokriva skoro 11% domaćeg tržišta.

Prošle godine je Komercijalna banka zaradila 75,3 mil EUR. Naša najveća državna banka, osim u matičnoj državi radi i na teritoriji Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Osim u Republici Srpskoj, gde se pozicionirala kao šesta banka, nedavno je otvorila i ekspozituru u Drvaru. Zaposlila je četvoro ljudi i otvorila račune za svih 100 radnika u tamošnjoj novootvorenoj fabrici "Jumko". Da bi stekla većinsku kontrolu, država je manjinskim akcionarima tokom 2019. godine isplatila nešto više od 260 mil EUR za 41,47% vlasništva.

Prema podacima sa sajta NLB, država je vlasnik 25% njenih akcija, dok Melon banka iz Njujorka upravlja sa 62% deonica malih akcionara. Jedan od tih akcionara je i EBRD. Jedina slovenačka kompanija koja je listirana na Londonskoj berzi, NLB je lane ostvarila profit od 193 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.