NavMenu

U konkurenciji za nagradu EY Preduzetnik godine 30 privrednika - Priprema za "olimpijadu" preduzetništva u Monte Karlu

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.02.2020. 15:06
Komentari
Podeli
S leva: OgnjenKisin, Mila Litvinjenko, Ivan Rakić, Darko Budeč i Branislava SimanićS leva: OgnjenKisin, Mila Litvinjenko, Ivan Rakić, Darko Budeč i Branislava Simanić
Revizorsko - konsultantska kompanija Ernst & Young (EY) osmu godinu po redu dodeljuje nagradu najuspešnijem preduzetniku u Republici Srbiji. Dodela će se održati 27. februara 2020. godine u hotelu Hyatt u 19 sati. Tim povodom održana je konferencija za medije u hotelu Marriott u Beogradu.

Kako je rekao Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, u trci za nagradu ove godine učestvuje 30 preduzetnika ispred 24 kompanije iz 14 gradova Srbije.

- Trebalo bi napomenuti i da među kandidatima trećinu čine preduzetnice, kao i da je povećan broj porodičnih kompanija - dodao je.

Ove kompanije zapošljavaju preko 1.000 ljudi, a samo u prethodnoj godini ostvarili su ukupno poslovni prihod od 12 milijardi dinara.

Okupljenima se obratila i Branislava Simanić iz Privredne komore Srbije, koja je govorila o Parlamentu preduzetnika, kao i o Savetu preduzetnika, navodeći da je cilj rad na inicijativama koje će unaprediti poslovanje malih i srednjih preduzetnika.

Dodala je da se radi i na osnaživaju ženskog preduzetništva, kao i na podršci privrednicima kada je reč o pristupu evropskim fondovima.

Darko Budeč, osnivač i predsednik firme Buck, predsednik je ovogodišnjeg žirija. On je istakao da je odluku o najboljem nacionalnom preduzetniku teško doneti, te da sveukupno žiriranje traje 12 sati.

- Poštuju se jasni kriterijumi, od kojih su neki integritet, uticaj na tržište, bilansni parametri, inovativnost i tako dalje. Najbitniji je ipak utisak koji kandidat ostavlja. Ovaj izbor je zapravo priprema za "olimpijadu" u Monte Karlu, koja se održava u junu - rekao je Budeč.

Naglasio je da je smisao promocija srpskog preduzetništva, te da su pobednici njegovi ambasadori na svetskom takmičenju.

- U Monte Karlu se cene integritet i preduzetnički duh, pre svega - naglasio je.


Mila Litvinjenko, vlasnica kompanije Aura, jedna je od članica žirija. Veruje da uspeh naših preduzeća leži u tome što su naši preduzetnici domaćini u svojim firmama.

- Bitno je okružiti se saradnicima koji su spremni da donose odluke i da budu odgovorni, odnosno dati im samostalnost - istakla je.

Veruje i da je danas mnogo lakše nego pre pozicionirati se na domaćem tržištu, jer, kako kaže, roba iz Srbije ima izuzetan kvalitet.

Ognjen Kisin, brzorastući preduzetnik za 2018. godinu iz kompanije Konstruktor osvrnuo se na krilaticu "Sam svoj gazda", kojom se mnogi preduzetnici povode:

- Potrebno je promišljanje, želja za uspehom, originalnim idejama. Možete da očekujete prekovremeni rad, ogovornost, odricanje. Dakle, više biznis gazduje vama, nego vi njim.

Podršku programu tradicionalno pružaju Ministarstvo privrede Republike Srbije, Radio Televizija Srbije, magazin Biznis & Finansije i poslovni portal eKapija.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.