NavMenu

Bor dobija dve nove toplane na drvnu sečku i gas - Raspisan tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.02.2020. 15:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Oko 90% domaćinstava u Boru priključeno je na sistem daljinskog grejanja gradske Toplane, koja poslednjih godina posluje sa gubicima, te je plan Gradske uprave da se izgrade novi kapaciteti koji bi omogućili efikasnije snabdevanje. Naime, raspisan je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za dobijanje potrebnih dozvola za izgradnju dve nove toplane u Boru.

Plan lokalnih vlasti je da se za potrebe obezbeđenja pouzdanog i efikasnog snabdevanja toplotnom energijom izgrade tri objekta:
1. Toplana 1 na drvnu sečku i gas 1x10 + 2x10 MW
2. Toplana 2 na drvnu sečku i gas 1x10 + 2x10 MW
3. Prepumpna stanica za potrebe snižavanja pritiska u sistemu daljinskog grejanja

- Očitavanjem utrošene toplotne energije došlo se do stvarnih podataka o jediničnoj količini toplote potrebne za zagrevanje individualnih objekata koji iznosi od 130 W/m2 do150W/m2. Ovaj podatak nam govori o stanju grejanih objekata (neadekvatni materijali za gradnju, izolacija, zaptivenost prozora vrata, itd.), kao i o stanju distributivne mreže (izolacija, veliki broj proboja i stalno pražnjenje i dopuna cevovoda), pri čemu zbog neugradnje ili neispravnosti ugrađenih zapornih ventila nije moguće isprazniti samo potrebne deonice, već se prazne čitavi magistralni vodovi, što dovodi do ogromnih gubitaka vode za dopunu i utrošene toplotne energije za zagrevanje - navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 20. mart 2020, a više o tenderu pogledajte OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.