NavMenu

Zaštitnik građana podneo amandmane na Predlog zakona o igrama na sreću - 40% prihoda od igara na sreću izdvajaće se za ranjive grupe

Izvor: B92/Beta Sreda, 19.02.2020. 12:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Fer Gregory/shutterstock.com)Ilustracija
Zaštitnik građana je saopštio da je Skupštini Srbije podneo amandmane na Predlog zakona o igrama na sreću, kako bi se njihovim usvajanjem osiguralo potpuno i neometano ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom i drugih socijalno ugroženih lica.

Amandmani su juče podneti na inicijativu Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), u vidu izričite garancije usmeravanja dela prihoda dobijenih od igara na sreću u budžetsko finansiranje rada organizacija osoba sa invaliditetom i unapređenje kvaliteta njihovog života, navedeno je u saopštenju.

Isključivanjem pomenutih garancija, koji su trenutno na snazi u Zakonu o igrama na sreću, smanjio bi se postojeći nivo prava osoba sa invaliditetom, garantovan Ustavom i Кonvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom, na čiju primenu se naša država obavezala, ukazano je danas u saopštenju iz institucije Zaštitnik građana.

Zamenik zaštitnika građana Slobodan Tomić istakao je da su amandmani podneti, jer je predlogom zakona isključeno određenje korišćenja sredstava u namenske svrhe.

Između ostalog, za finansiranje organizacija osoba sa invaliditetom i drugih udruženja, čiji je cilj unapređenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja osoba sa invaliditetom i drugih lica u stanju socijalne potrebe, iako sredstva dobijena od igara na sreću predstavljaju značajan izvor koji može vidljivo doprineti poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom i drugih osetljivih društvenih grupa.


Kako je preneo portal B92, Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je da će predlog Zakona o igrama na sreću, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, sadržati član kojim se određuje da se 40% prihoda od igara na sreću izdvaja za ranjive grupe.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.