NavMenu

Nove tablice za šest meseci - u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca počela probna proizvodnja registarskih oznaka

Izvor: Politika Četvrtak, 10.12.2009. 09:38
Komentari
Podeli

Zavod za izradu novčanica i kovanog novca (ZIN) u Topčideru počeo je probnu proizvodnju novih registarskih tablica po evropskim standardima. Nove tablice će na levoj polovini imati plavo polje sa slovnom oznakom države "SRB", a registarski broj putničkih vozila činiće dvoslovno latinično obeležje područja, tri cifre i još dva slova. Razdvajaće ih grb Srbije sa četiri ocila ispod kog se nalazi ćirilična oznaka područja, a umesto dosadašnjeg formata od 420 puta 120 milimetara, nove oznake za putničke automobile proizvodiće se u dimenzijama 520 puta 110 milimetara.

Pravni uslovi za proizvodnju novih registarskih oznaka ispuniće se primenom novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju (ZOBS). Očekuje se da posle toga MUP izda nalog za zamenu registarskih tablica za motorna i priključna vozila. To će biti regulisano pravilnikom o registraciji, a novina je da će tablice raditi Zavod za izradu novčanica i kovanog novca Narodne banke Srbije. Nezvanično, nove tablice bi, kako se očekuje, trebalo da se nađu na branicima srpskih četvorotočkaša za otprilike šest meseci.

Iako su nove "lične karte četvorotočkaša" najavljivane za početak 2009. godine, a zatim dvaput prolongirane do septembra, odnosno do stupanja na snagu novog ZOBS-a, nalog MUP-a za zamenu tablica sačekaće još neko vreme dok se ne ispune "tehnički i drugi uslovi" za početak izdavanja. Kada u ministarstvu konačno izdaju pomenuti nalog, vlasnici vozila neće morati da se bave drugim procedurama, a na šalteru lokalne policijske stanice preuzimaće bitno redizajnirane i znatno kvalitetnije izrađene aluminijumske pločice koje su njihovom ljubimcu potrebne kako bi izašao na drum.

Ljubiša Vuletić, generalni direktor Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca, ističe da ova ustanova spremno očekuje odluku MUP-a, a o njegovim rečima najbolje svedoči nova oprema za proizvodnju tablica postavljena u zasebnom pogonu na Topčideru, u čijem se magacinu već nalazi potrebni repromaterijal i uspešno proizveden probni kontingent oznaka.

– Nove tablice standardizovane su sa svim evropskim propisima, poseduju međunarodni ISO 7591 sertifikat i po formi odgovaraju svim modelima vozila, bilo da su u pitanju motocikli, automobili, džipovi ili prikolice – istakao je Vuletić.

U opticaju će se, prema rečima Ivana Drecuna, pomoćnika generalnog direktora ZIN-a, naći još 34 vrste tablica koje kombinuju različite boje i dimenzije.

– One će biti izdavane u zavisnosti od funkcije i tipa vozila na čijim će se branicima nalaziti: putničkim, policijskim, diplomatskim, vangabaritnim, vozilima stranih predstavništava, trgovina i dopisništava, odnosno privremeno registrovanim vozilima – objasnio je Drecun.

Najveći "napredak" nove tablice donose u oblasti sigurnosti od krivotvorenja. Posebna folija koju za zavod proizvodi fabrika "3M" u sebi sadrži hologram sa grbom države, odnosno trodimenzionalno vlakno koje se prelama u zavisnosti od ugla gledanja.

– Odsjaj sigurnosnog grba vidljiv je na četiri metra od vozila dok se trodimenzionalni talasi ocrtavaju na udaljenosti do deset metara. Aluminijumske ploče izrađuju se u somborskoj fabrici "Boja" gde se na njih lepi reflektujuća folija i laserom utiskuje serijski broj u samom uglu tablice. On će omogućiti da tablica postane "lični dokument" automobila.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 10.12.09.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.