NavMenu

Trgovanje na crnogorskoj berzi električne energije do kraja godine - Najveće interesovanje trgovaca koji su već prisutni u regionu

Izvor: Mina Ponedeljak, 17.02.2020. 18:41
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Trgovina na crnogorskoj Berzi električne energije (BELEN) trebalo bi da počne do kraja godine, nakon što se završe pregovori sa norveškom kompanijom Nord Pool kao strateškim partnerom.

- Berza je prošle godine završila proceduru selekcije kandidata za otpočinjanje pregovora oko potencijalnog strateškog partnerstva. Kao rezultat toga odabran je norveški Nord Pool kao kandidat sa kojim će se prvo početi razgovori - kazali su predstavnici BELEN-a agenciji Mina-business.

Oni su naveli da se berza trenutno nalazi u finalnoj fazi pregovora koji bi uskoro trebalo da budu završeni.

- To bi stvorilo uslove za implementaciju tog vida tržišta u Crnoj Gori do kraja godine i postavljanje preduslova za povezivanje našeg tržišta sa evropskim - dodali su iz BELEN-a.

Predstavnici Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) potpisali su sredinom 2017. godine ugovor o osnivanju Berze električne energije. Tada je saopšteno da su njenim osnivanjem suštinski stvoreni uslovi za bolje i konkurentnije tržište u Crnoj Gori.

Iz BELEN-a su saopštili da interesovanje za učešće na berzi, zbog kabla između Crne Gore i Italije koji je omogućio fizičko spajanje crngorskog tržišta sa evropskim, najviše od trgovaca koji su već prisutni u regionu.

- Međutim, postoji zainteresovanost i od trgovaca koji do sada nikada nisu radili sa ove strane Jadrana - dodali su iz BELEN-a.

Iz BELEN-a su kazali da sam kabl ne treba gledati kao sponu između Crne Gore i Italije, već kao integrisanje crnogorskog tržišta sa internim evropskim tržištem, na taj način omogućujući da se energija, u ovom slučaju kao berzanska roba, ponudi ili plasira po najpovoljnijim cenama u tom momentu.

- Ono što mora da se shvati je da je energija postala živa roba čija se cena menja iz sata u sat, baš u zavisnosti od ponude i potražnje, na koje utiču proizvodnja, vremenski uslovi, isporuka, kao i na svaki drugi tržišni proizvod - objasnili su iz BELEN-a.

Trgovinu na berzi, kako su dodali, može da obavlja svako ko je registrovan kao učesnik na tržištu električne energije i ko je balansno odgovoran, te samim time ispunjava dva osnovna kriterijuma za registraciju na berzi električne energije.

Tržište će biti anonimno i niko od učesnika neće znati sa kim trguje, pa samim tim neće moći ni da utiče na cenu.

Izveštavanje o ostvarenim količinama energije koje su trgovane na berzi, kao i ceni po kojoj su transakcije obavljene, biće svakodnevno, što je praksa i berzi u regionu.

Struju će moći da nabave trenutni snabdevači, ali i oni koji će se pojaviti na sceni u budućnosti. Električna energija će se kupovati od satnih količina do godišnjih profila, a planirano je da se trgovina ugovara dan-unapred, odnosno dan pre kupovine, dok će ponuđena cena biti realna.

Kada je reč o pristupanju berzi, učešće neće biti obavezno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.