NavMenu

ĐELIĆ: Za projekte u regionu 140 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 09.12.2009. 15:54
Komentari
Podeli

U Briselu je danas (9. decembar 2009. godine) potpisan sporazum o uspostavljanju Investicionog okvira za Zapadni Balkan kojim je bespovratno obezbeđeno 140 mil EUR za projekte u regionu.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je učestvovao na tom skupu, rekao je novinarima da će to omogućiti da se mobiliše dodatnih 2,2 mlrd EUR nekomercijalnih zajmova.

- Potpisivanjem sporazuma, Evropa i tri evropske investicione institucije pokazuju da će u godinama koje dolaze finansirsati skoro u potpunosti ono što bude gradila Srbija u domenu infrastrukture, energetike i podrške malim i srednjim preduzećima - rekao je Đelić.

Sporazum o formiranju Investicionog okvira za Zapadni Balkan potpisali su evropski komesar za proširenje Oli Ren, šef švedske diplomatije Karl Bilt i predstavnici Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Banke za razvoj Saveta Evrope.

Prema Đelićevim rečima, već u prvoj turi, od odobrenih 26 mil EUR bespovratnih sredstava, Srbija je dobila 8,5 mil EUR za više projekata, uključujući i za pripremu studije za Koridor 10.

Đelić je u ime regiona predložio formiranje Balkanskog tehnološkog fonda od 100 mil EUR za mala i srednja preduzeća, formiranje međunarodnog preuzeća za železnicu da bi se izgradila i železnička trasa Koridora 10 kroz Srbiju jer to nadmašuje njene finansijske mogućnosti.

Predložio je takođe da novac iz budžeta EU bude usmeren na strukturne reforme, posebno u oblasti obrazovanja, zdravstva, penzione i socijalne politike.

Na skupu o Zapadnom Balkanu i prevazilaženju ekonomske krize, koji su organizovali Evropska komisija, švedsko Predsedništvo EU i Savet za regionalnu saradnju, učestvovali su zvaničnici zemalja regiona, članica EU, kao i SAD, Rusije, Turske i još nekoliko zemalja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.