NavMenu

Usvojena Strategija za sprečavanje pranja novca

Izvor: eKapija Petak, 14.02.2020. 14:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eivanov/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Vlada Srbije usvojila Stragegiju za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma za period 2020-2024, ocenivši da je to još jedan važan korak u borbi za osnaživanje ekonomskog sistema Srbije.

- Neregulisani tokovi novca svaki finansijski sistem i privredu čine ranjivim i otežavaju da se lakše nađe odgovor na ekonomske izazove kojih je sve više u eri globalizacije i digitalizacije - ocenio je Mali.

Prema njegovim rečima pranje novca izaziva niz negativnih posledica po društvo, koje se ogledaju u smanjenju legalnog privrednog sektora, uticaju na novčanu masu i devizni kurs, kao i na poreski sistem.

Strategija predstavlja izraz koordinisanog pristupa problemima pranja novca i finansiranja terorizma u državi. Ona je i dokaz postojanja značajnog opredeljenja na visokom političkom nivou za njihovo rešavanje, što se i u međunarodnom kontekstu očekuje od država posvećenih globalnoj borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, Strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma deo je jedne opšte platforme propisa koju Vlada priprema.

- Nema te finansijske institucije ali i regulatora u svetskim okvirima koja nam neće meriti korake u tom sprintu koji smo sebi zacrtali da istrčimo. Na nama je da sebi merimo prolazno vreme i vidimo da li ćemo sustići druge. Za taj sprint jedan od važnih aktera je svakako i naš bankarski sistem, koji je stabilan i siguran, ali će ovo što sada radimo da obezbedi dodatnu sigurnost ulaganja i transakcija preko banaka - poručio je Mali.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.