NavMenu

Projekat Jadar korak bliže realizaciji - Rio Tinto traži izvođače za istražna bušenja do 2,5 km i hidrogeološka ispitivanja

Izvor: eKapija Petak, 14.02.2020. 10:12
Komentari
Podeli
(Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
Projekat Jadar, veliko nalazište litijuma kod Loznice, čini se da je korak bliže relizaciji. Kompanija Rio Tinto, koja je do sada uložila i opredelila više od 200 mil USD u razvoj Jadra, traži usluge za inženjersko-geološka i geotehnička istraživanja, kao i nadzor nad relizacijom terenskih radova i laboratorisjkih istraživanja. Takođe, u toku je i tender za konsultanta za pripremu elaborata resursa i rezervi, kao i studije izvoljivosti za rudastvo.

Realizacija inženjersko-geoloških i geotehničkih istraživanja obuhvataju istražno bušenje plitkih bušotina sa odgovarajućim in situ testovima, hidrogeološkim ispitivanjima i ugradnjom pijezometra, izradu istražnih jama, laboratorijska ispitivanja i geodetsko snimanje loakacija.

Procenjuje se da će radovi okvirno obuhvatati bušenje sa jezgrovanjem do 2.500 metara, sa pratećim hidrogeološkim ispitivanjima. Rok za podnošenje ponuda je 28. februar, a više o tenderu pogledajte OVDE.

Takođe, kako se navodi u pozivu za konsultanta, neophodno je da budući konsultant bude registrovan u skladu sa domaćim zakonima, kao i ovlašćen za pružanje traženih usluga.

Rok za podnošenje ponuda 28. februar 2020, a više od pozivu pogledajte OVDE.

Podsetimo, iz Rio Tinta su ranije naveli da se početkom 2020. godine očekuje završetak višegodišnje faze geoloških istraživanja. Takođe, krajem 2019. predstavljen je i prostorni plan projekta Jadar, a opširnije o tome šta je predviđeno da se gradi na 2030,64 ha, čitajte u posebnoj vesti.

Projekat Jadar podrazumeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita. Očekivani krajnji proizvodi su borna kiselina i litijum karbonat, čistoće 99,5% neophodne za proizvodnju litijumskih baterija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Poznati datumi raspisivanja tendera za gradnju tri deonice brze pruge od Beograda do Niša

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je tendere za gradnju sve tri deonice brze pruge Beograd-Niš. U prethodnom obaveštenju za gradnju deonice od Beograda (Resnik) do Velike Plane, najavljeno je da će tender za taj posao biti raspisan 1. jula. Istog datuma očekuje se i raspisivanje tendera za seldeću deonicu, od Velike Plane do Paraćina, što je eKapija već najavila. Tender za gradnju treće deonice, od Paraćina do Trupala (bez

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.