NavMenu

Prvi put u istoriji temperatura na Antarktiku 20 stepeni

Izvor: Tanjug Četvrtak, 13.02.2020. 19:26
Komentari
Podeli
(Foto: Dominik Van Opdenbosch/Unsplash)
Prvi put u istoriji, temperatura na Antarktiku dostigla je rekordnih 20 stepeni.

Naučnici na antarktičkom ostrvu Sejmur izmerili su neverovatnih 20,75 stepeni, što je dokaz da temperatura poslednjih godina velikom brzinom raste.

Izmerena temperatura od više od 20 stepeni, prvi put u istoriji, izazvala je strah od klimatske nestabilnosti u najvećem skladištu leda na svetu, piše britanski Gardijan.

Temperatura od 20,75 stepeni izmerena je 9. februara, što je veće od prethodnog rekorda od 19,8 stepeni izmerenog 1982. godine.

Za sada se čeka da ove rekordne temperature potvrdi i Svetska meteorološka organizacija, a naučnici koji prikupljaju podatke o temperaturi na svaka tri dana opisali su novi rekord kao "neverovatan i nenormalan".

Veliko topljenje leda na Antarktiku dovelo je do porasta nivoa mora od tri metra pre 120.000 godina.

- Vidimo ovaj trend topljenja u mnogim mestima koje posmatramo, ali nikada nismo videli ovako nešto - rekao je Karlos Šefer koji radi za brazilsku vladu koja proučava uticaj klimatskih promena na 23 lokacije na Antarktiku.

Prema rečima Šefera, temperatura poluostrva, Južnih Šetlandskih ostrva i arhipelaga Džejms Ros kojem pripada i ostrvo Sejmur, bila je poslednjih 20 godina promenljiva, a nakon hlađenja u prvoj deceniji 21. veka, naglo je počela da se zagreva.

I dok su temperature u istočnom i centralnom Antarktiku relativno stabilne, raste zabrinutost na zapadu kontinenta, gde zagrevanje okeana utiče na topljenje glečera.

To je do sada dovelo do porasta nivoa mora, ali bi moglo da se promeni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.