NavMenu

Nekadašnja železnička stanica u Beogradu biće Muzej Nikole Tesle

Izvor: eKapija Sreda, 12.02.2020. 10:02
Komentari
Podeli
(Foto: Beoinfo)
Rekonstruisana kompozicija dva grifona sa kartušom i grbom Kraljevine Srbije posle 75 godina vraćena je na zgradu železničke stanice, a ova istorijska zgrada biće ubuduće - Muzej Nikole Tesle.

Kako je rekao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kompozicija sa grifonima i grbom uništena je posle 1945. godine, a do tada je krasila ovu zgradu koja je napravljena krajem 19. veka.

- Već sredinom godine ovde ćemo imati novi trg na kome će se u sredini nalaziti spomenik Stefanu Nemanji i više od 300 novih stabala. Automobilski, autobuski i tramvajski saobraćaj će ići po obodima. Ovo će biti pešačka zona i moći ćemo svi da uživamo u ovom trgu, ali i u rekonstruisanoj stanici, koja će dobiti potpuno drugu namenu – dodao je, a prenosi Beoinfo.

Direkciji za imovinu Republike Srbije bila je investitor uređenja fasade i obnove železničke stanice, a za posao je bio zadužen Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Direktorka Zavoda Olivera Vučković rekla je da se na osnovu projekta ovog zavoda radi kompletna rekonstrukcija zgrade Železničke stanice.

Dirkektor Direkcije Jovan Vorkapić istakao je da je zgrada železničke stanice spomenik kulture od posebnog značaja i podsetio da je izgrađena 1884. godine, u vreme kralja Milana Obrenovića.

– Vraćamo sve ornamente koje su, svojevremeno, tadašnje vlasti 1945. godine skinule sa ove zgrade. U pitanju su restauratorki radovi fasada, krova, svih ornamenata i stolarije. Istovremeno se radi i projekat unutrašnjeg uređenja zgrade koja će biti namenjena Muzeju Nikole Tesle, tako da će 3.200 kvadratnih metara biti posvećeno našem velikanu – naglasio je Vorkapić.


Marko Popović, arheolog, rekao je da je grb na glavnom ulazu železničke stanice jedan od prvih grbova Kraljevine Srbije koji je uopšte postavljen 1884. godine.

– Pored svog funkcionalnog značaja, taj monumentalni ulaz u beogradsku železničku stanicu imao je i veliko simbolično značenje, a u okviru toga je i grb imao svoje mesto. Taj ulaz je praktično bio portal Kraljevine Srbije na ulazu u Evropu. Mi smo 1884. godine uspostavom železničke pruge otvorili Srbiju prema Evropi, a jedan od elemenata otvaranja bio je ovaj grb. On ima i grifone sa strane koji su dekorativni, nisu heraldički, a u kasnijoj srpskoj praksi se više i ne pojavljuju - zaključio je Popović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.