NavMenu

Region se okreće zelenoj energiji - Vetro i solarni parkovi u fokusu investitora i elektroprivreda

Izvor: Nezavisne novine Petak, 07.02.2020. 12:55
Komentari
Podeli
(Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)
Zbog sve većih taksi na emitovanje CO2 iz termoelektrana, najveći fokus investitora, ali i elektroprivreda u regionu u budućnosti biće proizvodnja električne energije iz vetroelektrana i solarnih parkova.

- Zelena energija je budućnost, a prljava energija bazirana na uglju, koja dominira u regionu, polako će izlaziti iz upotrebe. Takse će otežati rad termoelektrana u finansijskom smislu i profitabilnost će biti na nižem nivou. Sve to vuče i ostale probleme koje imamo, ne samo mi, već i region, jer termoelektrane traže veliki broj radnika, pa su tu i rudnici koji ih snabdijevaju itd. Fokus je definitivno prebačen na zelenu energiju - rekao je za Nezavisne Milan Baštinac, pomoćnik ministra energetike i rudarstva RS.

O temi korišćenja zelene energije i tranzicije energetskog sektora više reči biće na energetskom samitu Energetska budućnost zapadnog Balkana SET 2020, koji zajednički organizuju Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), Grad Trebinje i firma SET, a koji će biti održan 5. i 6. marta u Trebinju.

Kada je u pitanju Republika Srpska, najveći potencijal u vezi s pitanjem obnovljivih izvora energije svakako je u Suncu, s obzirom na to da Hercegovina obiluje sunčanim danima, a nivo sunčevog zračenja na pojedinim mestima je kao u Španiji.

- Elektroprivreda planira da prvi solarni park u prvoj fazi bude od 100 MW. Već smo u fazi projekta vetroparka Hrgud, koji bi na mreži trebalo da bude 2023. godine - rekao je Baštinac.

Ono što je činjenica jeste da će se, s obzirom na evropske direktive i njihove energetske pakete, elektroprivrede u regionu morati da okrenu čistijim i obnovljivim izvorima energije. Iz tog razloga i energetski samit koji se održava u Trebinju nosi naziv Energetska budućnost zapadnog Balkana, a jedan od zaključaka na njemu mogao bi biti i taj da se formira zajedničko telo u koje bi bili uključeni predstavnici svih elektroprivreda iz regiona, a koje bi radilo na ispunjenju ciljeva iz energetskih paketa koje diktira Evropska unija.

- U regionu ne postoji sličan samit. Ima samit u Neumu, ali je on striktno vezan za projekat USAID-a i bavi se energetskom tranzicijom. Oni se ne bave temama problematičnim za elektroprivrede. Naš cilj je da okupimo sve elektroprivrede regiona i da govorimo o problemima, ali i o dobrim stvarima - rekao je Aleksandar Branković, direktor SET Trebinje.


On kaže da se potreba za održavanjem samita sama nametnula i da će on okupiti, osim Elektroprivrede Republike Srpske, predstavnike Elektroprivrede BiH i HZ HB, kao i elektroprivreda iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, a poziv je upućen i Elektroprivredi Severne Makedonije.


Sve spremno za energetski samit u Trebinju

Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), rekao je da je sve spremno za održavanje energetskog samita u Trebinju te da ERS, kao jedan od najjačih stubova razvoja Srpske, treba da ima tako značajan skup gde će se raspravljati o svim važnijim temama za napredak.

Petrović je rekao da će biti održano devet panela sa više od 70 učesnika i da su teme višestruke, od stanja na tržištu električne energije pa do obnovljivih izvora energije, digitalne transformacije i informatizacije mnogih procesa.

- Imamo mnogo prostora da napredujemo kako bismo bili u rangu evropskih elektroprivreda - rekao je Petrović, naglašavajući da je ERS i dalje najpovoljnija po cenama električne energije za domaćinstva i za privredu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.