NavMenu

Održana svečana skupština Udruženja Konfindustrija Srbija - Dobitnici nagrada kompanije Elektroremont, Aunde i Nacionalna služba za zapošljavanje

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.02.2020. 15:57
Komentari
Podeli
(Foto: Konfindustrija Srbija)
Svečana skupština Udruženja italijanskih industrijalaca u Srbiji - Konfindustrija Srbija, koje u Srbiji uspešno posluje već osmu godinu, održana je 4. februara uz prisustvo velikog broja uvaženih zvanica, predstavnika Vlade Srbije, Ambasade Italije, kao i članica, saradnika i prijatelja ovog udruženja.

Događaj je bio prilika i da novoizabrani predsednik Konfindustrije Srbija Patrizio Dei Tos sa svojim timom predstavi rezultate dosadašnjeg rada Udruženja, buduće planove kao i aktivnosti u cilju uspešnog nastavka razvoja kvalitetnih privrednih odnosa između Italije i Srbije na obostranu korist.

Novi predsednik Konfindustrije je tom prilikom rekao da je za privrednike koji posluju u stranoj državi jedan od prioriteta stalna i bliska saradnja sa lokalnim institucijama.

- Ova država pruža nam nešto veoma dragoceno za naše poslovanje, a to su saradnici. Saradnici koji potiču iz poslovne i radne kulture, zahvaljujući čemu poseduju veštine, profesionalizam i identitet, a sve to olakšava poslovanje italijanskim kompanijama u Srbiji – rekao je Dei Tos

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da dve zemlje imaju dugu tradiciju uspešne saradnje, koja je vremenom dodatno unapredjivana, a iznova se potvrdjuje.

- Italija spada medju najveće investitore u srpsku privredu, a do sada su italijanske kompanije uložile oko 3 mlrd EUR u Srbiji i zaposlile 26.000 radnika – rekao je Dačić.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež podsetio je da je Italija važan trgovinski partner Srbije i da italijanske kompanije doprinose njenoj ekonomiji.

- Ono na čemu ćemo zajedno raditi jeste da dovedemo još italijanskih partnera u Srbiju, kao i da naše kompanije još više izvoze. Danas imamo izvoz od 3,8 mlrd EUR srpskih proizvoda na italijansko tržište i to je veliki uspeh - kazao je Čadež.

Na svečanoj skupštini, uručene su i godišnje nagrade najuspešnijim članicama Konfindustrije Srbija u tri kategorije: društveno odgovorno poslovanje, doprinos dualnom obrazovanju i podrška italijanskoj privredi

U kategoriji Društveno odgovorno poslovanje – nagradu je dobila kompanija Elektroremont iz Subotice.

Nakon uspešno okončanog postupka privatizacije, kompanija deluje odgovorno i prema svojoj matici time što lokalno doprinosi promociji brenda "Italia", a istovremeno i prema lokalnoj zajednici time što aktivno pomaže, uključuje i angažuje članove porodica svojih zaposlenih i time doprinosi smanjenju nezaposlenosti na lokalu.

U 2019. realizacija je uvećana za oko 20% u odnosu na prethodnu, urađeni su veliki poslovi za EPS, završen četvorogodišnji ugovor montaže novih generatora u HE Zvornik-u, veliki remont u NIS-u, remont motora kompresora 8MW u Petrohemiji Pančevo, te remont generatora u HE "Ožbalt" u Sloveniji, kaže za naš portal komercijani direktor kompanije, Antun Mesaroš.

- Program remonta i proizvodnje sinhronih mašina koji je utemeljen pre četiri godine je u 2019. doživeo punu afirmaciju na tržištu tako da taj program će u narednim godinama postati dominantan u poslovanju Elektroremonta. To potvrđuju poslovi koji su ugovoreni za 2020. i naredne godine. U 2019 je za 15% uvećan broj proizvodnih radnika što smatramo velikim uspehom s obzirom na stanje tržišta stručne radne snage.

Posebnim priznanjem za stručnost i kvalitet usluga smatramo to što Elektroremont za partnera na velikim poslovima biraju velike svetske firme kao što su Voith, Siemens, Toshiba, CG Electric i druge. Ova godina će biti godina završetka započetih investicija, početak novih koje za rezultat treba da daju uslove da se Elektroremont pozicionira kao lider na tržištu specijalizovanih usluga na električnim mašinama na prostoru Balkana - kaže za eKapiju Antun Mesaroš.

U kategoriji "Doprinos implementaciji sistema dualnog obrazovanja" – dobitnik nagrade je kompanija Aunde iz Jagodine. Aunde je u Srbiji započeo proizvodnju presvlaka za sedišta 2015. godine, sa oko 200 radnika a celokupna proizvodnja bilo je za domaće tržište.

Za manje od 3 godine broj zaposlenih porastao je na 750 radnika, dok izvoz sada čini oko 80% proizvodnje, rekao je za eKapiju Annino de Venezia, direktor kompanije Aundo.

- Od 2017. godine počeli smo da sarađujemo sa italijanskom Ambasadom, Konfindustrijom i Ministarstvom prosvete u cilju ostvarivanja dualnog programa. To je bilo upravo ono što smo očekivali 2015, dogovor sa jednom jagodinskom srednjom školom. Aunde je pomogao školu industrijskim mašinama, a za 5 godina zaposlili smo oko 40 studenata.

Danas, Aunde je jedan od glavnih dobavljača kompanija kao što su FCA, Mercedes i Iveco.

- Nedavno je Aunde dobio projekat izrade navlaka za električni Fiat 500. Ovo je jedan od novjih projekata na kojem smo angažovani zahvaljujući dobrom poslu svih naših radnika u Srbiji i sjajnom poslu koji je napravio naš glavni direktor u Torinu – rekao je za eKapiju Annino de Venezia.


Priznanje za "Podršku italijanskoj privredi" dobila je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović se ovom prilikom zahvalio predstavnicima Konfindustrije, kao i privrednicima sa kojima NSZ sarađuje, posebno kompaniji Olimpias Knitting (Benetton) iz Niša, koja koristi usluge Službe od 2011. godine i koja je uz posredovanje NSZ do danas zaposlila više od 2.000 ljudi.

Kako je rečeno za naš portal iz NSZ, zapažena je i saradnja filijale NSZ u Sremskoj Mitrovici sa kompanijama Labor SRB i Modine, inače, članicama Konfindustrije Srbija.

- Saradnja je uspostavljena od dana osnivanja privrednih društava. Labor SRB ima 60 zaposlenih, bavi se rezanjem i obradom drveta i koristi usluge posredovanja u zapošljavanju. Modine je kompanija koja se bavi proizvodnjom rashladne opreme i zapošljava 270 ljudi. Svake godine učestvuje na sajmovima zapošljavanja, a koristila je i usluge profesionalne selekcije i posredovanja u zapošljavanju – rečeno je iz NSZ.

Takođe, kako je rečeno za eKapiju, filijala službe u Jagodini, beleži dugogodišnju saradnju sa italijanskim privrednicima - Vibac Balcani, koji proizvodi specijalne lepljive trake za industrijsku upotrebu i kompanijom Aunde SRB.

- U pitanju su nefinansijske mere koje Nacionalna služba pruža u posredovanju u zapošljavanju po prijavama potreba za zapošljavanjem i učešću na sajmovima zapošljavanja. Tokom 2019. godine posredovano je u zapošljavanju oko 50 izvršilaca. Vibac Balcani uglavnom ima potrebe za zapošljavanjem lica elektro i mašinske struke na poslovima operatera u različitim divizijama proizvodnje, dok Aunde SRB ima potrebu za zapošljavanjem lica tekstilne struke na poslovima šivača rečeno je za eKapiju iz NSZ.

Počasni gosti Svečane skupštine Konfindustrije bili su i prethodni predsednik Konfindustrije Erik Košuta, predsednik Konfindustrije u Italiji Vinćenco Boča, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministarka Slavica Djukić Dejanović, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik regiona Veneto Luka Zaja i ambasador Italije Karlo Lo Kašo.

S. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.